www.rubenvandenheuvel.be

Ouders ingestorte school in Antwerpen lanceren enquête: "We vrezen een leegloop"

Een aantal ouders van basisschool K'do! in Antwerpen is niet blij met de tijdelijke nieuwe locatie voor de school, nadat het schoolgebouw op Nieuw Zuid in juni instortte. De school zal volgend schooljaar voorlopig verhuizen naar het Wilrijkse Plein, zo'n 4 kilometer van de huidige locatie. "We lanceren nu een enquête om te onderzoeken wat de impact van zo'n verhuizing zal zijn, want we vrezen een leegloop", zegt initiatiefnemer Dimitri De Wolf.

Vorige week kregen de ouders van basisschool K'do! in Antwerpen, nu nog in de Schildersstraat op het Zuid, te horen dat ze vanaf volgend jaar hun kinderen naar het Kiel zullen moeten brengen. Daar komen tijdelijk containerklassen op het Wilrijkse Plein. Die oplossing komt er nadat het nieuwe schoolgebouw op Nieuw Zuid in juni instortte. Tientallen ouders zijn niet blij met het alternatief en vinden dat er te weinig gecommuniceerd is.

Ik ben vooral bang dat de kinderen vriendjes gaan verliezen, dat het een ontwrichte klas gaat worden

ouder Dimitri De Wolf

"Wij vrezen een leegloop, maar we kunnen dat niet staven want het is niet bevraagd geweest. Daarom nemen wij nu op dat vlak het heft in eigen handen", zegt Dimitri De Wolf, één van de initiatiefnemers. "Ze hadden de ouders beter op voorhand gevraagd wat ze vonden van de locatie en op basis daarvan een beslissing genomen. Nu bestaat de kans dat K'do! verhuist naar het Wilrijkse Plein met maar 60 procent van de leerlingen, dat weten we nu niet. Ik ben vooral bang dat de kinderen hun vriendjes gaan verliezen, dat het een ontwrichte klas gaat worden."

"We willen niet zomaar onze eigen wil doordrukken", zegt De Wolf. "Als blijkt dat het Wilrijkse Plein effectief de enige optie is, dan is het aan ons om te beslissen of we die extra moeite willen doen om elke dag ons kind naar daar te voeren. Maar nu hebben we geen achtergrondinformatie, we weten te weinig waarom deze beslissing is genomen."

We zouden het bijzonder jammer vinden als er leerlingen afhaken, maar we hebben geen andere keuze

Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen

De directie benadrukt dat ze op alle vragen van de ouders een antwoord wil geven, maar dat er voor de verhuizing geen andere mogelijkheden waren. "We zouden het bijzonder jammer vinden als er een deel van de leerlingen afhaakt", zegt Danielle Van Ast van GO! scholengroep Antwerpen. "Mochten er nog andere locaties geschikt zijn geweest, zouden we de ouders zeker mee hebben laten beslissen."

Op dinsdagavond 12 oktober is er een infoavond voor de ouders, waar ze al hun vragen over de nieuwe locatie kunnen stellen.

Meest gelezen