Politie houdt 24 uur lang flitsmarathon, intensieve snelheidscontroles tot morgenochtend 6 uur

De politie organiseert voor de tweede keer dit jaar een flitsmarathon. Sinds vanmorgen 6 uur wordt over heel België intensief gecontroleerd op overdreven snelheid. De actie zal 24 uur lang duren en de snelheidscontroles vinden zowel op autosnelwegen als op secundaire wegen plaats.

Meer dan 100 politiezones en de federale wegpolitie strijden 24 uur lang intensief tegen overdreven snelheid. In heel België vinden daarom snelheidscontroles plaats op autosnelwegen en secundaire wegen. Overdreven snelheid is helaas nog steeds een belangrijke "killer" in het verkeer en dus wil de politie met deze aangekondigde actie de bestuurders aansporen om trager te rijden. "Vertraag, je wordt gefilmd!", luidt de campagne.

Carl Vyncke, woordvoerder van de politiezone Riho (Roeselare, Izegem, Hooglede), legt uit waarom zo’n flitsmarathon belangrijk blijft. "Snelheid is een van de voornaamste redenen van verkeersongevallen, maar ook van de letsels die uit die ongevallen voortvloeien. Hoe vlugger er gereden wordt, hoe zwaarder de letsels. Hoe sneller men rijdt, hoe minder men ziet wat er rond zich gebeurt. Het is belangrijk dat die snelheid zakt."

Overdreven snelheid is helaas nog steeds een belangrijke "killer" in het verkeer
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

Het is de tweede flitsmarathon van het jaar, de vorige vond plaats in april toen thuiswerk nog de regel was. Bijna 4 procent van de gecontroleerde bestuurders reed toen te snel. In totaal controleerde de politie tijdens de actie in april op 619 plaatsen.

Pakkans stijgt

Uit cijfers van de federale politie blijkt dat er vorig jaar in Vlaanderen bijna 2,8 miljoen bestuurders werden betrapt op te snel rijden. De pakkans voor wie over de schreef gaat is dus aanzienlijk, en wordt nog groter. Er komen binnenkort namelijk 161 nieuwe trajectcontroles bij, bovenop de 238 reeds bestaande. Daarnaast zijn er de klassieke flitspalen en de mobiele controles door politiediensten.

Als je te snel rijdt, zie je minder

Niet helemaal toevallig ging ook de nieuwe snelheidscampagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) deze week van start. Met de campagne, "als je te snel rijdt, zie je minder", wijzen ze erop dat wie te snel rijdt, geen tijd heeft om alles te zien en dus niet veilig kan reageren in onvoorziene omstandigheden.

Uit onderzoek van de VSV blijkt dat dat te snel rijden een probleem blijft in Vlaanderen. Meer dan 8 op de 10 Vlaamse automobilisten zijn overtuigd van het nut van snelheidslimieten maar toch geeft 1 op de 3 aan het moeilijk te vinden om zich aan de toegelaten snelheid te houden. 1 op de 5 autobestuurders geeft zelfs toe dat ze vaak “vergeten” op hun snelheid te letten. 

Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit, ondersteunt de campagne. “Deze cijfers tonen aan dat de Vlaming een zekere nonchalance aan de dag legt inzake te snel rijden. De snelheidslimieten zijn er echter niet voor niets: Onaangepaste of overdreven snelheid is helaas nog steeds een belangrijke killer in het verkeer. Wanneer men te snel rijdt, zijn de risico’s op een ernstig ongeval reëel, en dat willen we met deze campagne extra in de verf zetten."

Onze ploeg van "Het journaal" ging meeflitsen in Roeselare:

Videospeler inladen...

Meest gelezen