AFP or licensors

Premier De Croo op Europese top: "Europe first is af en toe nodig"

De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zitten bijeen op een informele top in Slovenië. Gisterenavond bespraken ze de rol van de Europa in de wereld, die wel actiever kan, vinden zowel de Belgische premier als Europees raadsvoorzitter Charles Michel. Vandaag staat de relatie met de westelijke Balkan op de agenda.

Voorzitter van de Raad van de Eu Slovenië nodigde de 27 staats-en regeringsleiders uit voor een informele top in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Gisterenavond stond de positie van de EU in de wereld op de agenda tijdens een diner. Een onderwerp waar veel over te vertellen viel, want de EU heeft de voorbije maanden een aantal keren pijnlijk voor schut gestaan. 

Denk maar aan de chaotische terugtrekking uit Afghanistan na de machtsovername door de taliban. De Amerikaanse president Biden opereerde volledig op eigen houtje en liet Europa links liggen. Nog recenter is de heisa rond het Aukus-verdrag, waarin Australië, de VS en het Verenigd Koninkrijk een verdrag sloten rond militaire samenwerking in de Stille Oceaan, zonder de EU erbij te betrekken. 

"Af en toe Europe first"

Europa moet veel krachtdadiger en onafhankelijker worden, was de boodschap van Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. Door op allerlei domeinen zoals energie en technologie minder afhankelijk te worden, kan je op het internationale toneel een sterkere vuist maken, want je hebt de anderen minder nodig. 

Dat betekent niet dat de EU sterke verbintenissen minder belangrijk vindt of gaat verbreken, maar soms "moeten we gaan voor Europe first", zei Belgisch premier De Croo aan onze redactie. "De Verenigde Staten blijven onze belangrijkste partner in een turbulente wereld. Wij moeten af en toe kunnen zeggen het is Europe first, om onze belangen te kunnen realiseren zonder af te hangen van iemand anders."  U kan hier premier De Croo beluisteren:

Videospeler inladen...

Vandaag schuiven dan 6 landen uit de westelijke Balkan (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië) mee aan. De EU wil die landen het perspectief op toetreding tot de EU blijven geven, al is een concreet lidmaatschap op korte termijn niet aan de orde. Toch wil de EU nauwe betrekkingen met die landen, al was het maar om invloed in de regio te houden, want bijvoorbeeld Rusland lonkt ook naar de regio. Daarvoor trekt de EU de geldbuidel open. Er ligt dertig miljard euro klaar om te investeren in de westelijke Balkan. 

Meest gelezen