INTEGRAAL: lees de reactie van Mehmet Ustün over het rapport van Staatsveiligheid, en de reactie van "Pano" 

Lees hier de integrale reactie van Mehmet Ustün, de voorzitter van de Moslimexecutieve, na de "Pano"-reportage "Moskee beïnvloed". In de reportage wordt een rapport van Staatsveiligheid aangehaald. Daarin wordt de moskee waarvan Ustün voorzitter is, gelinkt aan "extremisme in Limburg". Hieronder lees je ook het antwoord van de "Pano"-redactie. 

Reactie van Mehmet Ustün na Pano "Moskee beïnvloed"

"VRT Nieuws verspreidde vandaag het bericht dat de Sultan Ahmet-moskee van Heusden-Zolder volgens het rapport van Staatsveiligheid een belangrijke rol speelt bij het verspreiden van extremisme in Limburg. Daarbij wordt expliciet mijn naam genoemd.

Als voorzitter van het Executief van de Moslims van België weerleg ik categorisch alle beschuldigingen die vandaag in de pers zijn geuit tegen mij en de moskee waarvan ik voorzitter ben. Al deze beschuldigingen zijn vals en absoluut ongegrond. Er is duidelijk een verwarring met een vereniging die niets te maken heeft met onze moskee en haar vertegenwoordigers. Ik kan niet anders dan uitgaan van een opzettelijke manipulatie van informatie om mijn reputatie en die van onze gemeenschap te schaden.

Ik veroordeel de bekendmaking van een zogenaamd rapport van de Staatsveiligheid, dat bevestigt dat sommigen de moslims in ons land willen diaboliseren door de vertegenwoordigers van de islamitische instellingen van België op oneerlijke wijze aan te vallen.

Mehmet Üstün
Voorzitter Executief van de Moslims van België"

Ustün gaf vandaag ook een interview aan Radio 2 Limburg. Daarin gaf hij aan dat hij  niet van plan is om ontslag te nemen als voorzitter van de Moslimexecutieve, tenzij de moslimgemeenschap hem dat vraagt. Verder ontkende Ustün dat de Sultan-Ahmetmoskee in Heusden-Zolder samenwerkt met het Islamitisch Informatiecentrum (IIC). 

Ustün: "Ik wil nogmaals bevestigen dat de moskee Sultan Ahmet geen enkele samenwerking heeft met het IIC. Langs de andere kant is de Sultan Ahmet-moskee een gebedsplaats die openstaat voor wie zijn geloof wil beleiden. Geen enkele moskee kan de toegang ontzeggen aan de bezoekers die het gebed willen verrichten. Daarbuiten hebben we geen enkel contact met hen. Ze komen dus alleen bij ons om hun gebed te verrichten." 

Tijdens het interview gaf Ustün aan dat hij het rapport beschouwt als een "instrumentalisering van de islam". "Ik verzet me tegen de binnenlandse politieke inmenging", klinkt het. 

Antwoord van de redactie

De Moslimexecutieve en Mehmet Üstün werd gedurende drie weken voorafgaand aan de uitzending meermaals gevraagd voor een reactie, via berichten ook. We probeerden hem daarbij ook (minstens) zeven keer te bellen, tevergeefs: 

  • op woensdag 15 september, 12u15
  • op vrijdag 17 september, 10u32
  • op vrijdag 17 september, 13u46
  • op maandag 20 september, 10u06
  • op maandag 20 september, 16u57
  • op woensdag 22 september, 11u53
  • op woensdag 22 september, 16u44

In het weekend van 25 op 26 september bevestigde Üstün een interview te zullen geven. De maker van de Pano-reportage stuurde hem daarop, zoals hij vroeg, een aantal vragen door. Op maandag 27 september verstuurde Üstün een uitgebreide mail waarin hij aangaf dan toch geen interview te willen geven. 

In aanloop van de publicatie van het rapport van Staatsveiligheid (op dinsdag 5 oktober) werd Üstün tweemaal gevraagd voor een officiële reactie. Hij was op dat moment (opnieuw) niet bereikbaar voor commentaar.  Dat gaven we ook mee in onze berichtgeving. 

Zodra de Moslimexecutieve het persbericht (zie hierboven) verspreid had, werd dat meegegeven op de verschillende VRT NWS-kanalen, waaronder Het Journaal van 13u en 19u. 

Een gedubbelcheckt rapport van de Staatsveiligheid beschouwt onze redactie als een belangrijke en betrouwbare bron. Als een moskee daarin vermeld wordt, is dat belangrijk nieuws. Zeker als dat gelinkt is aan een publieke persoon als een voorzitter van de Moslimexecutieve. Het maatschappelijk belang van dit nieuws is groot. 

Correct journalistiek berichten betekent ook blijven vragen om een reactie (in de reportage en op alle VRT NWS-platformen), daarbij streven we altijd naar evenwicht.

De "Pano"-redactie blijft dan ook voor de volle honderd procent achter de berichtgeving én de uitzending staan. 

Meest gelezen