Rusland zegt dat het geen rol speelt in de hoge Europese gasprijzen en wil meer leveren

Rusland zegt dat het geen rol speelt in de hoge Europese gasprijzen. De Russische gasproducent Gazprom benadrukt dat het bedrijf al zijn contractuele verplichtingen nakomt en dat in de toekomst ook zal blijven doen. President Vladimir Poetin toont zich zelfs bereid om de leveringen aan Europa voor de komende winter op te voeren. 

Rusland is met 35 procent de grootste gasleverancier aan Europa. Door de heroplevende economie na de coronacrisis, zijn de gasprijzen de laatste tijd enorm de hoogte ingegaan. Vooral in Azië is de vraag naar gas enorm gestegen. 

Europese politici verwijten Rusland dat het te weinig doet om de prijzen te drukken. Dat zou kunnen door meer gas aan te leveren. De Russische president Poetin heeft nu gezegd dat hij bereid is om de gaskraan wat meer open te draaien, maar dat Rusland eerst zijn eigen noden moet zien te lenigen. 

Nord Stream 2

Rusland zou de stijgende gasprijzen gebruiken om druk te zetten voor de goedkeuring van de Nord Stream 2-pijplijn, een gaspijplijn die van Rusland naar Duitsland loopt. De pijplijn is af, maar ze is nog niet in gebruik. Daarvoor moet Rusland eerst nog de goedkeuring krijgen van Duitsland. Volgens de Russische vice-premier Alexander Novak zou de goedkeuring van de pijplijn de stijgende Europese gasprijzen kunnen doen afkoelen. 

Vooral de Verenigde Staten verzetten zich tegen de pijplijn, omdat het Europa nog afhankelijker zou maken van Rusland voor de toelevering van gas. Duitsland wil het plan toch doorzetten, maar de goedkeuring kan nog maanden op zich laten wachten.

Europese afnemers van Gazprom bevestigen aan Reuters dat Rusland zijn contractuele verplichtingen nakomt. Het blijft echter de vraag inhoeverre Gazprom nog meer kan leveren, aangezien de leveringen al historisch hoog zijn en de winter op komst is in Rusland. Het is ook niet duidelijk of de Europese bedrijven die langetermijncontracten hebben met Gazprom om meer gas gevraagd hebben.  

Korte termijn

Rusland zegt dat Europa zelf de hoge energieprijzen in de hand gewerkt heeft door te kiezen voor de handel in gas op korte termijn in plaats van voor langetermijncontracten. 

Vandaag zijn de gasprijzen sterk gedaald, maar het is nog te vroeg om van een echte correctie te spreken. De prijs van een zogeheten megawattuur gas steeg vandaag tot ongeveer 160 euro, maar daalde deze namiddag tot ongeveer 108 euro. 

Ook Azerbeidjan liet intussen weten dat het bereid is om zijn gasleveringen aan Europa op te voeren. Het land levert nu al aan Italië, Griekenland en Bulgarije, voor zo'n 10 miljard kubieke meter gas per jaar. Volgens president Ilham Aliev zou Azerbeidjan ook aan andere Europese landen kunnen leveren.

Meest gelezen