© De Meester Johan - creative.belgaimage.be

Grondwitloofseizoen start elk jaar met minder boeren: "Er zou jong bloed moeten bijkomen"

De oktobermaand is traditioneel de start van het grondwitloofseizoen. De wortels worden nu volop gerooid en ingetafeld om het echt grondwitloof te laten groeien. Ondertussen wordt de eerste grondwitloof op de markt gebracht, maar elk jaar zakt het aantal witloofboeren. "Er zou jong bloed moeten bijkomen", zegt een witloofboer uit Erps-Kwerps.

“Wij doen het nog op de traditionele wijze”, zegt witloofboer Luc Salens uit Erps-Kwerps. “Deze periode is het vaste moment, het was vroeger misschien iets vroeger, maar toen was er niet de hydrocultuur. Nu kan je het hele jaar witloof eten, maar geen grondwitloof. Dus nu, zo rond begin oktober kunnen we de eerste grondwitloof op de markt brengen.”

Elk jaar zijn er minder witloofboeren

Luc Salens, witloofboer

Begin jaren 90 was het crisis in de witloofsector door de massaproductie van de hydrocultuur. Het grondwitloof werd daardoor voor vele bedrijven niet rendabel. Maar ook vandaag is het geen evidente job: "Elk jaar zijn er minder witloofboeren", zucht Salens. "Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent organiseert dan wel cursussen grondwitloof telen voor wie wil starten. Er is wel interesse voor, maar de verhouding van het aantal geïnteresseerden en starters ligt aan de lage kant. Er zou meer jong bloed moeten bijkomen, maar dat is moeilijk te vinden."

Meest gelezen