Jonas Roosens

Correctionele rechtbank organiseert twee themazittingen rond dierenwelzijn in Brussel

In de rechtbank van Brussel zijn er vandaag en morgen themazittingen rond dierenmishandeling en -verwaarlozing. Het gebeurt wel vaker dat rechtszaken gebundeld worden rond een bepaald thema.  Er zullen op twee dagen tijd 18 rechtszaken behandeld worden.

Zowel particulieren als professionelen die omwille van hun beroep met dieren in contact komen, zullen zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De rechtszaken zijn divers: "Het gaat om dieren die in te kleine ruimtes worden ondergebracht of dieren die ondervoed zijn of te weinig drinken krijgen", zegt Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde. "Maar het kan evenzeer gaan om dieren die achtergelaten worden of die dringend nood hebben aan geneeskundige verzorging."

Zware straffen

"In het algemeen riskeren de verdachten boetes tot 16.000 euro en een gevangenisstraf tot zes maanden. Maar het parket kan de rechtbank ook vragen om een verbod uit te spreken op het houden van dieren, of een sluiting voor maximum drie jaar van de inrichting waar de feiten plaatsvonden", voegt Blondeau er nog aan toe.

Gelet op Werelddierendag op 4 oktober, kiest het parket er nu voor om in één keer een groot aantal zaken rond dierenwelzijn op twee aaneensluitende dagen in te plannen bij de rechtbank. Zo wil ook het parket een steentje bijdragen aan de belangstelling die Werelddierendag moet krijgen.

Meest gelezen