(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Wereldster Tina Turner (81) verkoopt rechten op iconische nummers als "Private dancer" aan BMG

Tina Turner (81) heeft de rechten op haar uitgebreide muziekcatalogus verkocht aan productiebedrijf BMG. De "Queen of Rock 'n' Roll" deed niet alleen afstand van hits als "What's love got to do with it", "The best" en "Private dancer" maar verkocht ook de rechten om haar naam en beeltenis te gebruiken. Volgens de BBC zou BMG 50 miljoen dollar neergeteld hebben voor de deal, dat zou voor het bedrijf meteen de grootste deal met een soloartiest ooit zijn.

"BMG meldt met trots dat ze de rechten heeft verkregen op het uitgebreide portfolio van de "Queen of Rock 'n' Roll", dat lezen we op de website van het productiebedrijf. “Tina Turner haar muzikale reis heeft miljoenen mensen ter wereld geïnspireerd en blijft nieuwe mensen bereiken. We zijn vereerd dat we het management van haar muzikale en commerciële belangen op ons mogen nemen", aldus CEO Hartwig Masuch.

“Net als voor iedere artiest is het beschermen van mijn levenswerk, mijn muzikale erfenis, iets persoonlijks. Ik heb vertrouwen dat mijn werk bij BMG en Warner Music in professionele en betrouwbare handen is", licht de 81-jarige Amerikaanse zangeres haar keuze toe om de rechten op haar werk te verkopen. Eventuele nieuwe nummers zal ze blijven uitbrengen bij haar huidige platenlabel Warner Music.

Tina Turner startte haar zangcarrière in de band van haar toekomstige man Ike Turner

De Amerikaanse zangeres, geboren als Anna Mae Bullock, begon haar muziekcarrière op 18-jarige leeftijd als achtergrondzangeres bij de band van Ike Turner. Op nog geen twee jaar de tijd wist ze zich op te werken tot ster van de show. Het duo scoorde hits met "Like a fool in love", "River deep, mountain high". In 1962 trouwden ze maar na een huwelijk vol geweld zijn ze in 1978 gescheiden.

Begin jaren 80 brak Tina Turner door als soloartieste met wereldwijde hits als "Private Dancer", "We don't need another hero", "The Best" en "What's love got to do with it". Ze bracht in haar lange carrière totaal tien soloalbums uit, twee live-albums, twee soundstracks en vijf compilaties, samen goed voor meer dan 100 miljoen verkochte platen. 

Turner wordt niet voor niks de "Queen of Rock 'n' Roll" genoemd, ze won twaalf Grammy Awards en was, na John Lennon, de tweede artiest ooit op de cover van het wereldberoemde muziekmagazine Rolling Stone. Op 30 oktober wordt ze voor de tweede keer opgenomen in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame, de eerste keer was in 1991, toen als duo met Ike Turner.

Sinds 2009 is de wereldster "op pensioen" maar ze blijft brandend actueel, dankzij een HBO-documentaire uit 2021 én een musical over haar leven, beiden getiteld "Tina". 

Historisch bedrag

BMG kocht eerder ook al de rechten van andere iconische artiesten zoals, Mick Jagger, John Lennon, Kurt Cobain en David Bowie. Het bedrijf kondigt ook aan dat er de komende weken nog gelijkaardige deals zullen bekend gemaakt worden. Over de prijs van deze deal communiceerde BMG zelf niet maar volgens de BBC spreken meerdere bronnen binnen de muziekwereld over een bedrag van 50 miljoen dollar. Dat zou voor BMG een historisch hoog bedrag zijn. 

Er werd in de muziekindustrie echter al meer geld betaald voor dergelijke contracten. Zo zou Bob Dylan, die wel zelf zijn nummers schrijft, 300 miljoen dollar gekregen hebben van Universal Music Group voor de rechten op zijn muziek . 

Meest gelezen