Copyright STRF/STAR MAX/IPx 2021

Populair gamestreamingplatform Twitch is gehackt: "Verander zeker je wachtwoord"

De Amerikaanse streamingswebsite Twitch is gehackt. Dat heeft het bedrijf laten weten via Twitter. Op Twitch kan je onder meer naar livestreams van gamers kijken en ook met hen chatten. Een hacker heeft de broncode van Twitch online gegooid, en er circuleren ook enkele bedragen, die populaire gamers via Twitch zouden verdiend hebben.

"We bevestigen dat er een datalek is geweest", zo tweet Twitch. "Onze teams werken hier met spoed aan, om te bekijken wat er gaande is. We houden onze gemeenschap op de hoogte, zodra er meer informatie is", klinkt het. 

Het platform Twitch is in handen van het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon. Via Twitch kan iedereen een livestream opzetten over een programma of onderwerp naar keuze. Het platform wordt veel gebruikt door gamers, die anderen op die manier laten meekijken naar hoe ze bepaalde spelletjes aanpakken. Via een bericht op 4chan kwam de geslaagde hacking aan het licht. Op dat chatplatform kan iedereen anoniem berichten achterlaten.

Het gaat om een groot datalek, van meer dan 125 GB. Uit die gegevens blijkt dat sommige gamers de voorbije jaren miljoenen dollars hebben verdiend aan Twitch, door gebruikers van het platform te laten meekijken naar hun gamingavonturen. De gigantische bedragen die daarover circuleren zijn volgens enkele reacties van gamers aan de BBC "accuraat" en "ongeveer correct".

Ook de broncode achter het Twitchplatform en de afgeleide mobiele apps is gelekt, net als reacties die jaren geleden door gebruikers op het platform zijn achtergelaten. Hoeveel persoonlijke gegevens van gebruikers er zijn gelekt, is niet duidelijk. 

Twitch raadt iedereen aan om hun wachtwoord te veranderen en een tweestapsverificatie in te schakelen. Dat betekent dat je naast een klassiek wachtwoord een tweede beveiligingslaag inschakelt, zodat het moeilijker wordt om een persoonlijke account van iemand binnen te dringen. 

Meest gelezen