Primeur voor Benelux: alle thuiswedstrijden van ijshockeyclub Antwerp Phantoms vanaf nu live te volgen

Als ijshockeyclub Antwerp Phantoms nog eens een wedstrijd speelt, zal je die live kunnen volgen en herbekijken. Op de ijsbaan van Sportoase Groot Schijn in Deurne werd het camera- en geluidssysteem Sportway geïnstalleerd. "Het is een videosysteem dat vooral bekend is in de Scandinavische landen. In de Benelux zorgen de Antwerp Phantoms nu voor een primeur", vertelt secretaris Christian Pierre.

IJshockeyclub Antwerp Phantoms gaat voortaan de beelden van haar thuiswedstrijden uitzenden. Dat zal de club doen met een speciale onbemande camera die automatisch het spel volgt. Het systeem zou al voor de eerste thuiswedstrijd, over twee weken, in gebruik moeten zijn. "Het is een ongelooflijke opportuniteit die we krijgen", vertelt secretaris Christian Pierre. 

"De bal is aan het rollen gegaan toen de technisch directeur van onze club, Patrick Van Noten, naar een wedstrijd van zijn zoon was gaan kijken die doelverdediger is voor het Zweedse Osteraker. Daar heeft hij het systeem Sportway opgemerkt."

De bal ging aan het rollen toen de technisch directeur naar de wedstrijd van zijn zoon ging kijken in Zweden
Christian Pierre, secretaris Antwerp Phantoms

"Het Zweedse videosysteem Sportway wordt al langer gebruikt. In de Scandinavische landen zijn bijna alle ijsbanen ermee uitgerust. Onlangs breidde Sportway al uit naar Tsjechië, en nu dus ook naar België. Het is een enorm handig systeem om wedstrijden te volgen, achteraf videoanalyses te maken, maar ook om mensen die er niet geraken de kans te geven toch naar de wedstrijd te kijken", aldus Christian Pierre.

"Stel dat we in de toekomst nog eens zonder publiek moeten spelen, zoals dat moest tijdens corona, dan komt zo een systeem als geroepen. Van het Eliteteam tot het jongste jeugdteam kunnen we dan een livestream aanbieden voor hun supporters. Ook supporters van de tegenpartij die niet op de uitwedstrijd geraken, kunnen dan online volgen."

Niet gratis

Wie de livebeelden wil bekijken, zal daar wel voor moeten betalen. Hoeveel, is nog niet duidelijk. "We zitten nu nog in een testfase", vertelt Christian Pierre. "Op termijn wil Sportway hun videosysteem ook inzetten in een bredere waaier van sporten binnen de Benelux, zoals handbal, basketbal, volleybal, rugby, enzovoort."

Werking camera

"Het systeem bestaat uit twee intelligente camera's die automatisch de beweging op het ijs volgen. Er is een specifiek gemonteerde camera die van links naar rechts gaat en een centrale camera in het midden. Beide camera's zijn bewegingsgevoelig en bewegen dus automatisch. Je kan dat systeem ook uitbreiden met software zodat doelpunten herhaald worden op het groot scherm in de arena, bijvoorbeeld."

Meest gelezen