Vijf Limburgse gemeenten krijgen ondersteuning van universiteiten om taalachterstand weg te werken 

Vijf Limburgse gemeenten willen de taalvaardigheid van jonge kinderen verbeteren, en ze krijgen daarvoor ondersteuning van de provincie en van de universiteiten van Antwerpen en Leuven. Het gaat om de gemeenten Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Pelt. 

Taalachterstand bij kinderen is een problematiek waar heel wat gemeenten in Limburg mee te maken hebben. Zij zijn dan ook vaak met eigen initiatieven gestart om die taalachterstand weg te werken. Dat kunnen acties in scholen zijn, of huiswerkbegeleiding. Maar ook via buurtwerking, kinderopvang of hobby's kunnen taalinitiatieven worden genomen. 

Ook het provinciebestuur in Limburg zet in op de taalvaardigheid van kinderen via het project LimboTaal. Dat richt zich vooral op kinderen in het lager onderwijs en de provincie werkt daarvoor samen met de gemeenten. 

Ondersteuning door universiteiten

Vijf Limburgse gemeenten zetten nu een langdurig traject op om taalachterstand bij kinderen weg te werken en ze werken daarvoor samen met de provincie en met de universiteiten van Antwerpen en Leuven.  De taalprogramma's die al lopen in de gemeenten Beringen , Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Pelt zullen nu onder de loep worden genomen door onderzoekers van die universiteiten. 

Meten is weten, zo kunnen we onze projecten in de toekomst nog verbeteren

Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen

In Maasmechelen liepen al verschillende taalprogramma's voor kinderen zoals bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. "Het is belangrijk dat die programma's nu ook onderzocht worden",  zegt burgemeester Raf Terwingen. "Meten is weten en dat was misschien iets wat nog niet gebeurde in Maasmechelen. We deden ons best om veel programma's te ontwikkelen om kinderen met taalachterstand te begeleiden. Maar door die nu wetenschappelijk te laten controleren, denk ik dat we de kwaliteit van onze inspanningen kunnen verbeteren. En op die manier kunnen de taalacties ook bijgestuurd worden met een nog beter resultaat."  

Meest gelezen