Wolven vangen en verplaatsen zal problemen niet oplossen, blijkt uit onderzoek van Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek 

Het voorstel van de Boerenbond, om wolven te vangen en elders uit te zetten, zou de problemen met de wolven in Limburg niet oplossen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) wil inzetten op het wolfproof omheinen van weilanden. 

"In tegenstelling tot dat wat sommige criticasters beweren, is het afrasteren van weilanden een goede zaak", zei minister Crevits in de commissie landbouw. "En daar moeten we volop op inzetten. Tot nu toe hebben nog maar weinig boeren daar subsidies voor aangevraagd. Ik wil bekijken of we eventueel de voorwaarden voor die subsidies moeten versoepelen. Ik wil met mijn administratie ook bekijken hoe we de boeren beter kunnen informeren over wat ze kunnen doen."

Op vraag van minister Crevits heeft het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) onderzocht of het een goed idee zou zijn om wolven te vangen en te verplaatsen, zoals onder meer de Boerenbond voorstelt. "Dat is geen oplossing", zegt onderzoekster Evelien Graat. "Als een roedel verplaatst wordt, dan wordt dat territorium snel weer ingenomen door een andere wolf. Een wolf uit een roedel halen, zou de rangorde in de roedel verstoren. Daardoor is het voor de wolven misschien moeilijker om samen achter wild aan te gaan en zullen ze eerder geneigd zijn te kiezen voor gemakkelijke prooien zoals vee."

We mogen de ogen niet sluiten voor het samenlevingsprobleem door wolven

Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw

Volgens het ILVO komt de veiligheid van de inwoners in het wolvengebied niet in het gedrang. Het baseert zich daarvoor op een Noorse studie. Maar minister Crevits erkent dat het onveiligheidsgevoel onder de mensen erg groot is. "We mogen de ogen niet sluiten voor het samenlevingsprobleem door wolven. Op de betoging met de wolven waren niet alleen boeren aanwezig. Het kan niet zijn dat mensen zeggen dat ze niet meer in de bossen durven wandelen." 

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen