Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Google Maps wil je meer duurzaam de weg op sturen: met welke route stoot je het minste CO2 uit?

Google Maps, waarmee je als automobilist makkelijk de weg kunt opzoeken van punt A naar punt B, zal je binnenkort de route tonen waarmee je het minste koolstofdioxide uitstoot. Het initiatief wordt vandaag in de Verenigde Staten uitgerold, Europa volgt in 2022. "Klimaatverandering is geen verre dreiging meer", zegt CEO Sundar Pichai. Google maakt Maps ook gebruiksvriendelijker voor fietsers.

Met Google Maps kan je makkelijk opzoeken op welke manier je op je bestemming geraakt. De applicatie toont automobilisten welke routes hen op hun bestemming kunnen brengen, en welke daarvan het snelst is, rekening houdend met actuele verkeersinformatie. Vanaf nu komt daar ook de route bij waarmee automobilisten het minste koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Dat is een belangrijk broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Voor je in je auto stapt, zal je met andere woorden dus kunnen zien met welke route je de meeste CO2-uitstoot kan besparen, rekening houdend met factoren als verkeersdrukte en hellingen. Google verwacht niet dat de reistijden tussen "snel" en "duurzaam" sterk uit elkaar zullen liggen.  Als de reistijden vergelijkbaar zijn, zal Google Maps standaard altijd de meest duurzame voorstellen.  

Het initiatief wordt vandaag uitgerold in de Verenigde Staten, vanaf volgend jaar is Europa aan de beurt.

Nieuwe mogelijkheden voor fietsers en deelfietsers

Google maakte gebruik van artificiële intelligentie en deed ook een beroep op het Amerikaanse ministerie van Energie, dat via het agentschap NREL (National Renewable Energy Laboratory) duurzaam energiegebruik uitwerkt. Volgens Google kan dit initiatief elk jaar 1 miljoen ton CO2-uitstoot besparen, dat komt overeen met 200.000 auto's per jaar die je van de weg zou halen. Bovendien zou het de consument ook geld besparen, doordat hij minder moet uitgeven aan brandstof.

"Klimaatverandering is geen verre dreiging meer, we zien het steeds dichter bij ons en het raakt ons steeds persoonlijker", zegt Sundar Pichai, CEO van Google. "Wereldwijd blijven bosbranden, overstromingen en andere extreme meteorologische fenomenen onze gezondheid, onze economie en onze gemeenschappelijke toekomst op onze planeet bedreigen. We hebben dringende en betekenisvolle oplossingen nodig om met dit steeds groter wordende probleem om te gaan."

Klimaatverandering is geen verre dreiging meer, we zien het steeds dichter bij ons en het raakt ons steeds persoonlijker.

CEO Sundar Pichai

Op Google Maps kan ook uitzoeken hoe je met de fiets op je bestemming geraakt. Volgens Google is het gebruik van de fietsroutes het voorbije jaar met 80 procent gestegen. Om het gebruiksgemak te vergroten, komt het bedrijf in de komende maanden met lite navigation. Dat betekent dat fietsers onderweg snel de details van hun route kennen zonder dat ze hun scherm moeten laten aan staan.

Wie gebruikmaakt van deelfietsen of -scooters, zal via Google Maps ook makkelijker kunnen terugvinden waar er fietsen of scooters beschikbaar zijn. Dat project zal de komende maanden uitgerold worden in meer dan 300 steden wereldwijd.

Google Flights

Google zegt zijn gebruikers duidelijk te willen sturen om meer duurzame en klimaatvriendelijke keuzes te maken. Op het platform Google Flights, waar je vluchten kan opzoeken en boeken, zal je voortaan ook de CO2-uitstoot van je vlucht kunnen zien. En niet alleen van je vlucht, maar ook van het specifieke zitje dat je boekt. Wie via Google Travel hotels en vakantieverblijven zoekt, zal ook informatie te zien krijgen over de inspanningen die het verblijf in kwestie levert om meer duurzaam te zijn.

CEO Sundar Pichai geeft op YouTube meer uitleg over de nieuwe initiatieven waarmee zijn bedrijf wil inzetten op duurzaamheid en milieu.

Google Assistent heeft Vlaamse stem

De virtuele assistent Google Assistent heeft voortaan een Vlaamse stem. Dat heeft Google België bekendgemaakt. Gebruikers in Vlaanderen kregen tot nu een stem met een Nederlandse tongval te horen. Google Assistent schakelt nu over op een mannelijke of vrouwelijke Vlaamse stem. "Zo wil Google nog relevanter zijn voor lokale gebruikers. We hebben hard gewerkt om onze Google Assistent Vlaams te leren spreken en het resultaat mag er zijn. Van goesting tot appelsiensap over frieten, alle typisch Vlaamse woorden worden vandaag op zijn Vlaams uitgesproken door de Google Assistent", zegt Google België.  

Je kan als gebruiker ook kiezen voor de typerende stem en humor van komiek en tv-maker Philippe Geubels. Door "Hey Google, praat met Philippe Geubels" uit te spreken, kan je een gesprek opstarten. Zo zal hij zowel 's morgens, 's middags en 's avonds helpen met taken als tanden poetsen, een wandeling maken of samen schaapjes tellen om in slaap te vallen, luidt het.

Meest gelezen