VRT NWS lanceert EDUbox over duurzaamheid voor jongeren

Jongeren worden overspoeld met boodschappen over duurzaamheid. Op sociale media én in de klas, want competenties rond duurzaamheid staan in de nieuwe eindtermen van het onderwijs. Maar wat betekent het begrip? En hoe kunnen jongeren zelf hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving? De EDUbox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst gaat alvast dieper in op het thema duurzaam produceren en consumeren.

Wat heeft het koopgedrag van jongeren te maken met enkele van de voornaamste uitdagingen waar de wereld vandaag voor staat, zoals de uitputting van de grondstoffen en de aantasting van het ecosysteem? Deze vraag heeft allerminst een eenvoudig antwoord. Toch staat dit inzicht centraal in de EDUbox Duurzaamheid, het kant-en-klaar lespakket van VRT NWS voor leerlingen uit het secundair onderwijs.

Om hiertoe te komen worden leerlingen in eerste instantie uitgedaagd hun eigen consumptie onder de loep te nemen. Ze leren bij over hoe de wereld er de afgelopen eeuwen op vooruit is gegaan en dat net die vooruitgang ons vandaag voor heel wat uitdagingen plaatst.

Een mogelijke oplossing hiervoor? De nieuwe circulaire economie. De leerlingen krijgen in de EDUbox alle bouwstenen aangereikt om de levenscyclus van producten zodanig aan te passen dat ze de druk op het milieu en klimaat verlagen. En wat kunnen ze zelf doen om een steentje bij te dragen aan een duurzame economie? Leerlingen gaan op zoek naar een evenwicht tussen people, planet en profit in de circulaire economie.

Nadien gaan ze zelf aan de slag met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. Als directieleden van een startup die een nieuwe smartphone op de markt wil brengen, moeten ze belangrijke keuzes maken. Gaan ze voor meer winst, of besteden ze meer aandacht aan het milieu? Daarbij zetten de jongeren de aangeleerde kennis en concepten onmiddellijk om in de praktijk.

Bekijk hier enkele fiches uit de EDUbox en lees daaronder verder.

In de klas of online

Dit educatief pakket is specifiek gemaakt op maat van jongeren. Het kan op twee manieren gebruikt worden. In de klas kunnen leerlingen in kleine groepjes zelfstandig aan de slag gaan met behulp van een fysieke doos met fiches of een digitale variant op een interactieve website. Deze zijn gekoppeld aan een uitgebreid luik audiovisueel materiaal.

Of ze kunnen de EDUbox individueel doorlopen dankzij de interactieve videoles, wat in tijden van afstandsonderwijs handig kan zijn voor leerkrachten.

Beide lesvormen zijn op identieke wijze opgebouwd. Ze starten met een introductie, gevolgd door een stukje theorie en verschillende opdrachten. Aan het einde gaan de leerlingen aan de slag met de simulator. Stap voor stap krijgen ze zo meer grip op de verschillende stappen in de levenscyclus van elk product en komen ze te weten wat het belang van innovatie is.

VRT NWS maakte voor deze EDUbox educatieve video’s met verschillende experten. Onder meer An Vercalsteren (van het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling) en Steven Latré (van onderzoekscentrum imec) leggen uit hoe bedrijven duurzamer kunnen worden en wat de rol van innovatie daarin is. En snowboarder Seppe Smits legt uit waarom het voor hem belangrijk is om duurzaam te leven en hoe hij dat precies doet.

Meer weten? Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud van de EDUbox en hoe je hem kan gebruiken. 

EDUbox

EDUbox is een educatief en interactief concept om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als pandemie, democratie, sociale media en wij-zij-denken aan bod. De EDUbox Duurzaamheid is al het twaalfde lespakket in de reeks.

Ben je leerkracht? Dan werk je met dit gratis leermiddel aan specifieke eindtermen en verschillende sleutelcompetenties (zoals duurzaamheid, globaal burgerschap, digitale competenties, kritisch en systeemdenken).

Dit lespakket is tot stand gekomen in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Vlaanderen Circulair. Ook Brightlab, het STEM-onderwijslabo dat jongeren klaarstoomt voor de 21ste eeuw, en het onderzoekscentrum imec.

De simulator werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Meest gelezen