Foto ter illustratie
AP

Van ex-militair die op duif schoot tot het dumpen van puppy's: hierover gaat de "dierenzitting" van Brusselse rechtbank

De rechtbank in Brussel behandelde vandaag in een themazitting 18 zaken die te maken hebben met dierenmishandeling of dierenverwaarlozing. Het parket van Halle-Vilvoorde organiseerde die themazitting naar aanleiding van Werelddierendag. Maar waarover gaan die zaken concreet? We lijsten er enkele op.

Het gebeurt wel vaker dat parketten rechtszaken bundelen op een zitting rond een bepaald thema. Voor het eerst organiseert het parket van Halle-Vilvoorde een zitting rond dierenwelzijn, en dat naar aanleiding van Werelddierendag van afgelopen maandag 4 oktober. Vandaag was een eerste zitting, morgen volgt een tweede. "De rechtszaken zijn heel divers", aldus Gilles Blondeau van het parket. Maar waarover gaan ze precies? We lijsten hieronder drie op.

"Ik beken dat ik op die duif schoot"

Een van de beklaagden vandaag was een voormalige officier bij het Belgisch leger. De man zou in april van dit jaar in zijn tuin - in dronken toestand - een duif hebben doodgeschoten met een luchtdrukkarabijn. De politie kwam massaal ter plaatse omdat een getuige melding had gemaakt van een gewapende man die het vuur had geopend. Toen de politie arriveerde zou de man zich nogal laatdunkend hebben uitgelaten over de betrokken politiemensen, waardoor hij naast 1 maand cel voor dierenmishandeling ook 15 dagen gevangenis riskeert voor smaad. 

Ik werd uitgelachen door de politie

Beklaagde

“Ik beken dat ik op de duif heb geschoten”, sprak de man vanmorgen op de zitting van de correctionele rechtbank. “Ik wilde het dier enkel wegjagen, ik had niet de intentie om te doden. Ik vraag de rechtbank om daarvoor een milde toepassing van de strafwet toe te passen.” Voor de tenlastelegging van smaad vroeg de man resoluut de vrijspraak. “Ik begreep niet waarom er zo’n groot aantal manschappen werd ingezet voor zo’n banaal feit. Dat was een disproportionele machtsontplooiing. Ik ben uitgelachen door die politiemensen, dat gedrag was absoluut niet te tolereren. Daarenboven klopt het niet dat ik dronken was.”

"Een schaap had een ingegroeide draad"

Heel wat mensen moesten zich vandaag ook verantwoorden voor de verwaarlozing van hun schapen. Zo werden de dertien schapen van een man uit Roosdaal uit 2020 in beslag genomen nadat een van de dieren dood was aangetroffen in de weide. “Bij een controle bleek dat huisvesting van de schapen absoluut onvoldoende was”, aldus de openbaar aanklager. “De weide was kaal en er was geen beschutting of omheining. De schapen waren mager en het voedsel was beschimmeld en niet beschut tegen de regen. Er zaten metaalresten in de wol van al het afval op de weide en bij een van de schapen werd er een ingegroeide draad ontdekt. Uit het verslag bleek ook dat de schapen mankten en dat hun uiers waren ontstoken."

Maar één schaap met uierinfectie in eenzelfde kudde is een succes

Advocaat van de beklaagde

"Ik vorder een geldboete van 2.000 euro en een verbod om gedurende twee jaar nog schapen te houden", aldus de openbaar aanklager. De advocaat van de beklaagde vroeg ‘met vertrouwen’ om de vrijspraak. Volgens de verdediging had de controlerende veearts persoonlijke problemen met de beklaagde en waren zijn vaststellingen niet objectief. “Er liep trouwens maar één schaap mank, een dier van 15 jaar oud. Er was ook maar één schaap met een uierinfectie, wat volgens mijn cliënt een succes is bij een kudde schapen."

"Hij ging de puppy's de kop inslaan"

Ook een koppel uit Halle moest zich vandaag verantwoorden, voor het dumpen van enkele puppy's. Volgens het parket hadden ze in november 2020 vijf pups achtergelaten in een bos in Edingen. De dieren werden bij toeval gevonden door een automobiliste. De pups waren zo’n acht weken oud en hadden wormen en een doffe vacht. Daarenboven zouden ze ondervoed en onverzorgd zijn geweest. De vrouw van het koppel zou de feiten buiten het officiële verhoor om, hebben toegegeven. “Het was dit of mijn vriend ging ze de kop inslaan”, zouden haar woorden zijn geweest. Vandaag, op het proces, ontkenden beide beklaagden de honden te hebben gedumpt. “We hadden acht pups, maar vijf daarvan zijn verkocht aan iemand uit Nederland”, klonk het. “We waren in contact gekomen via een advertentie op Facebook die intussen is verwijderd en hij belde met een anoniem nummer. Ik ken ook zijn naam niet meer.”

Ze moesten groen slijkwater uit een braadpan drinken

Het openbaar ministerie

Volgens het parket zijn er echter voldoende getuigen die de pups kunnen linken aan het koppel. De man riskeert ook nog een extra straf voor dierenmishandeling. Verschillende van zijn andere honden zouden in slechte omstandigheden worden grootgebracht. Volgens het parket was er in hun verblijf enkel nog vervuild water en groen slijkwater uit een braadpan te drinken. “Hun voederbakjes waren leeg en er werd niet gewandeld met hen.” De man riskeert 3 maanden cel en een geldboete van 2.400 euro, zijn vriendin 1 maand cel en 2.400 euro boete. De openbaar aanklager vroeg de rechtbank om ook een verbod uit te spreken op het houden van van honden voor een periode van 3 jaar.

Het vonnis in al deze zaken valt op 4 november. Morgen volgt er nog een tweede themazitting. 

Meest gelezen