Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

YouTube verwijdert officiële kanalen van veroordeelde r&b-zanger R. Kelly

De officiële kanalen van r&b-zanger R. Kelly staan niet langer online. YouTube distantieert zich op die manier van de verguisde artiest. De Amerikaan werd eind september nog veroordeeld voor verschillende aanklachten waaronder kindermisbruik. 

Het Amerikaanse platform maakte bekend dat het twee officiële kanalen van R. Kelly (54) offline haalt. Het gaat over R. KellyTV en R. KellyVevo. Beide kanalen hadden meer dan een miljoen abonnees. YouTube besloot naar eigen zeggen de accounts offline te halen omdat ze dienstvoorwaarden van de website overtraden.  

Door de beslissing van YouTube kan de zanger niet langer kanalen gebruiken,  beheren of aanmaken. De veroordeelde zanger verdwijnt echter niet helemaal van het platform. Wie dat wenst, kan zijn muziek immers nog steeds via andere kanalen beluisteren. Bovendien blijft YouTube R. Kelly’s muziek aanbieden op zijn eigen streamingsdienst YouTube Music. 

Niet de eerste beschuldiging

De lijst met beschuldiging die R. Kelly in de loop der jaren heeft opgebouwd, oogt niet al te fraai. 25 jaar geleden kwam de zanger voor het eerst in opspraak. In 2019 werd hij in voorhechtenis geplaatst nadat de politie hem had opgepakt in Chicago wegens delicten als kinderporno. 

Eind september werd de zanger door een rechtbank in New York over de hele lijn schuldig bevonden aan negen verschillende aanklachten, waaronder kindermisbruik, sekshandel en ontvoering.

Portrettekening van R. Kelly tijdens het proces in New York.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Op 4 mei volgend jaar komt R. Kelly te weten welke straf hij krijgt. Levenslang behoort tot de mogelijkheden. Het ziet er niet naar uit dat de commotie rond zijn naam snel zal gaan liggen, want ook in Illinois en Minnesota lopen er op dit moment nog rechtszaken tegen hem voor soortgelijke aanklachten. 

Wie is R. Kelly?
R. Kelly (54, echte naam Robert Sylvester Kelly) is een Amerikaanse r&b-zanger, bij ons vooral bekend van de hits "I believe I can fly" (1997) en "If I could turn back the hands of time" (1998). Daarnaast was hij actief als songwriter en muziekproducent. De laatste jaren kwam hij meermaals negatief in het nieuws door zijn seksuele relaties met minderjarigen. Sinds 2019 zit hij in voorhechtenis in de gevangenis. In de documentaire "Surviving R. Kelly" uit 2019 getuigen meerdere slachtoffers.

Meest gelezen