COPYRIGHT © ERIK VAN 'T WOUD

Aarschot gaat verkoop sterke drank verbieden na 21 uur: "Maatregel tegen overlast"

Aarschot wil de verkoop van sterke drank na 21 uur verbieden. De stad wil daarmee de overlast aanpakken, maar de nachtwinkels zijn niet blij met de maatregel. Zij vrezen inkomstenverlies. 

"We gaan een verbod opleggen voor de verkoop van sterke dranken na 21 uur", zegt de burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten. "Wat wel nog kan verkocht worden is bier en wijn. Maar we zien dat er een probleem is met die sterke dranken. Die worden vaak binnengesmokkeld in horecazaken. Daar bestelt men dan een fruitsapje dat aangelengd wordt met sterke drank. Het gebeurt vaak dat jonge mensen zo dronken zijn dat ze niet meer weten wat ze doen. Dat is niet goed voor hun gezondheid."

Je moet sterke drank niet drinken alsof het een colaatje is

burgemeester Gwendolyn Rutten

De verkoop van sterke drank veroorzaakt ook overlast in de stad, zegt Rutten. "Het drankverbruik zorgt vaak voor vechtpartijen en vandalisme. Er is een grens overschreden en we willen hiermee een signaal geven dat je sterke drank niet moet drinken alsof het een colaatje is."

Nachtwinkels

De nachtwinkels zijn niet blij met die maatregel, zij vrezen dat hun inkomsten naar beneden zullen gaan. "Maar nachtwinkels verkopen toch meer dan alleen sterke drank", zegt Rutten. "Bovendien mogen zij ook geen sterke dranken verkopen aan minderjarigen. Maar we zien dat dit vaak omzeild wordt. We gaan het verbod hoe dan ook invoeren en we gaan dat ook evalueren. Ook in andere steden zoals Leuven geldt trouwens zo een verbod."

"Deze maatregel maakt deel uit van een groter plan dat de stad heeft opgesteld met de horecasector om overlast, vandalisme en nachtlawaai tegen te gaan", gaat Rutten verder. "Een van de  maatregelen die zaken in de uitgangsbuurt zélf kunnen nemen, is bijvoorbeeld het invoeren van een sluitingsuur. Als verschillende uitbaters dat doen, dan geldt dat voor de hele straat en dan zie je dat mensen ook op die manier een fijne avond kunnen hebben en dat het niet altijd tot in de vroege uurtjes moet duren."

Meest gelezen