Asielcentrum Leopoldsburg blijft langer open met meer asielzoekers

Het asielcentrum van Leopoldsburg zal opnieuw meer asielzoekers opvangen en ook langer openblijven. Nu verblijven er 300 asielzoekers maar binnenkort wordt dat  tijdelijk opgeschaald tot 500. En het centrum zal ook openblijven tot eind 2022.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Madhi (CD&V) heeft aan het gemeentebestuur van Leopoldsburg gevraagd  om het centrum tijdelijk opnieuw op te schalen tot 500. Dat is nodig omdat er opnieuw meer asielzoekers het land binnenkomen en ook omdat door de overstromingen een aantal centra in Wallonië buiten gebruik zijn. 

"Dit noodopvangcentrum is sinds 2019 terug open, voordien ook al in 2015 en 2016, dus we hebben er ervaring mee", zegt waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V). "De samenwerking met Rode Kruis Vlaanderen en Fedasil verloopt goed en we hebben nauwelijks incidenten. Ook tijdens de covidpandemie is alles goed gegaan."

Containers plaatsen en personeel aanwerven

In Leopoldsburg zal nu nog veel voor in orde moeten worden gemaakt: "Rode Kruis Vlaanderen moet nu de tijd nemen om opnieuw containers te plaatsen en personeel aan te werven,  die ze eerst hebben moeten ontslaan, dus het is wel een hele operatie",  gaat Kauffmann verder. "En het zal dan ook nog enige tijd duren tot we opgeschaald zijn tot 500."

Normaal zou het noodopvangcentrum volgende zomer dicht gaan, maar nu blijft het open tot het einde van 2022.

Meest gelezen