Bekende gorilla Virungapark sterft in armen van verzorger

In het Virungapark in Congo is de bekende berggorilla Ndakasi op 14-jarige leeftijd gestorven in de armen van haar verzorger. Dat heeft het park bekendgemaakt. Het gorillavrouwtje werd bekend toen ze als een volleerd model leek te poseren op een foto met haar verzorger, de foto ging destijds viraal. 

Het berggorillavrouwtje Ndakasi leefde in het opvangcentrum Senkwekwe voor verweesde gorilla's in het Virungapark. De gorilla was al langer ziek en stierf ‘s avonds op 26 september, nadat het plots erg snel bergaf ging met haar gezondheid. Dat maakte het park bekend in een verklaring. 

"Het is met oprechte droefheid dat Virunga de dood aankondigt van de geliefde verweesde berggorilla, Ndakasi, die meer dan tien jaar in het Senkwekwe centrum van het park leefde.” Het Senkwenke centrum ligt in het Virungapark, het is enige plaats in de wereld waar verweesde berggorilla’s worden verzorgd.

Ndakasi blies haar laatste adem uit in de liefdevolle armen van haar verzorger en levenslange vriend, Andre Bauman

Virungapark

"Ndakasi blies haar laatste adem uit in de liefdevolle armen van haar verzorger en levenslange vriend, Andre Bauman," voegde het park eraan toe.

Vastgeklampt aan dode gorilla moeder

Ndakasi werd gevonden toen ze pas twee maanden oud was. De wachters van het Virugnapark vonden haar vastgeklampt aan haar dode moeder, die uren voordien doodgeschoten was door gewapende rebellen.

De jonge gorilla werd toen verzwakt en uitgedroogd opgenomen in het centrum. Haar verzorger Andre Bauman ontfermde zich de eerste nacht over babygorilla Ndakasi. Hij hield haar de ganse nacht “tegen zijn blote borstkas voor warmte en comfort”. Bauman zorgde ervoor dat ze overleefde. Toen is hun hechte band ontstaan.

Berggorilla Virungapark
NPL

De gorilla stief in de armen van de verzorger die haar veertien jaar geleden heeft gered. Verzorger Bauman liet in een verklaring weten dat hij haar erg zal missen. "Het was een voorrecht om zo'n liefdevol wezen te ondersteunen en te verzorgen,  wetende wat voor trauma Ndakasi op zeer jonge leeftijd heeft opgelopen", stond er te lezen.

"Het was Ndakasi's lieve karakter en intelligentie, die me hielpen om de connectie tussen de mens en mensapen te begrijpen. En waarom we alles moeten doen wat in onze macht ligt om deze dieren te beschermen", klonk het nog.

Ze zal door ons allemaal bij Virunga worden gemist

Verzorger Andre Bauman

"Ik ben trots dat ik Ndakasi mijn vriendin heb kunnen noemen. Ik hield van haar als een kind,  haar opgewekte persoonlijkheid bracht een glimlach op mijn gezicht elke keer dat ik met haar omging. Ze zal door ons allemaal bij Virunga worden gemist, maar we zijn voor altijd dankbaar voor de rijkdom die Ndakasi in ons leven bracht”, aldus de verzorger. 

Wereldwijd bekend door selfie

In 2019 werd Ndakasi bekend toen een foto viraal ging waarop ze samen met een parkwachter en een andere gorilla uit het opvangcentrum, Ndeze, poseerde. Beide gorilla’s lijken natuurtalenten voor de camera.

Op de foto zie je beide gorilla’s achter de wachter staan. De ene gorilla poseerde lichtjes met de heupen naar voren gebogen, het hoofd ietwat gekanteld en ook de andere gorilla kwam als een volleerd model achter de wachter uit piepen. De selfie van het trio ging wereldwijd viraal. 

Aan de betere hand met bedreigde berggorilla’s

Toen Ndakasi in 2007 geboren werd, waren de berggorilla’s wereldwijd ernstig bedreigd, meldt het park. Na verschillende moordpartijen op gorilla’s destijds in het park, waaronder op de moeder van Ndakasi, werden de veiligheidsnormen door de Congolese autoriteiten aangepast. Ze probeerden de bescherming van de berggorilla’s te versterken.

De dood van Ndakasi onderstreept het belang van het beschermen van gorilla's in hun natuurlijke habitat

Virungapark

De strengere maatregelen hebben vruchten afgeworpen, volgens het park. "In de loop van haar leven is de soort met 47% gegroeid - van 720 individuen in 2007 tot naar schatting 1.063 in 2021." Daarmee benadrukt het park dat het beter gaat met de berggorilla’s, "de soort herstelt zich", klonk het.

“De dood van Ndakasi onderstreept het belang van het beschermen van gorilla's in hun natuurlijke habitat”, besluit het Virungapark. "Waar hun levensverwachting het grootst is.”  

Berggorilla Virungapark
2019 AP

Meest gelezen