Brug die als inspiratie diende voor de verhalen van Winnie de Poeh verkocht voor meer dan 150.000 euro

Een oude houten brug op het Engelse platteland die de auteur van de avonturen van Winnie de Poeh inspireerde, is op een veiling in het Verenigd Koninkrijk verkocht voor meer dan 150.000 euro. 

Alan Alexander Milne, de literaire vader van Winnie de Poeh trok regelmatig met zijn zoon, Christopher Robin Milne, die de inspiratiebron was voor het vriendje van Winnie de Poeh, naar deze brug in Ashdown Forest in het zuid-oosten van Engeland. Op de brug speelden ze een spelletje dat ze zelf hadden uitgevonden waarbij spelers elk een stok vanaf de brug stroomopwaarts gooien, de speler van wie de stok als eerste stroomafwaarts verschijnt, wint. Ze doopten het spel "Poohsticks", in het Nederlands te vertalen als "Poehstokken".

In dit (Engelstalig) fragmentje spelen Winnie de Poeh en zijn vrienden "Poehstokken", het spelletje bedacht door Milne en zijn zoon:

De brug, gebouwd rond 1907 en oorspronkelijk gekend onder de naam "Posingford Bridge", werd beroemd nadat hij regelmatig voorkwam in de verhalen van Winnie de Poeh. Hij werd in 1979 officieel omgedoopt tot "Poohsticks Bridge". In 1999, nadat ze volledig versleten was door het bezoek van duizenden toeristen, werd het stukje geschiedenis ontmanteld en vervangen, met financiële steun van de Disney Corporation. 

De oorspronkelijke brug werd echter volledig gerestaureerd en werd nu te koop aangeboden bij veilinghuis "Summers Place Auction". De prijs werd geschat tussen de 47.000 en 70.000 euro, maar ze bracht uiteindelijk meer dan 150.000 euro op, meer dan het dubbele van de schatting. James Rylands, de specialist die de leiding had over de verkoop, zei bij de bekendmaking van het resultaat van de verkoop dat hij "absoluut verheugd was, dat ze een stuk literaire geschiedenis hebben kunnen verkopen".

De nieuwe eigenaar, Lord De La Warr, is van plan de brug te verplaatsen naar zijn landgoed, Buckhurst Park in Zuidoost-Engeland. "Ik hoop dat veel kinderen, maar ook volwassenen, de originele brug zullen komen bewonderen die de inspiratie vormde voor het beroemde spel, dat nog steeds door kinderen in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten wordt gespeeld," aldus de nieuwe eigenaar.

De verkoop viel samen met de 100e verjaardag van de teddybeer, die Milne in 1921 aan zijn zoon gaf voor zijn eerste verjaardag, en die de inspiratie vormde voor het personage Winnie de Poeh.

Meest gelezen