CDU-leider Armin Laschet bereid om een stap opzij te zetten 

In Duitsland heeft CDU-leider Armin Laschet aangekondigd dat de christendemocratisch partij op een partijdag in december over een vernieuwing van de partijleiding zal bijeenkomen. Hij wil daarbij betrokken worden, maar laat verstaan dat hij eventueel een stap opzij wil zetten.

De CDU leed een zware nederlaag bij de parlementsverkiezingen van twee weken geleden. Dat verlies wordt Laschet zwaar aangerekend en hier en daar in de partij was er een roep om zijn ontslag te horen.  

Laschet heeft nu aangekondigd dat de partij de oorzaken van het verlies gaat analyseren. Hij wil daarbij proberen  een nieuwe consensus binnen de partij te vinden. Persoonlijke ambities moeten daarvoor wijken. "Wanneer het met andere personen beter gaat, dan graag", aldus Laschet die aankondigde dat er in december een partijdag wordt gehouden om over een vernieuwing van het partijapparaat te spreken.

Ondanks de nederlaag bij de verkiezingen wilde Laschet nog een poging doen om een coalitie met de liberale FDP en de groenen te vormen. En hij blijft daarbij. In een mededeling herhaalde hij dat de gesprekken met de liberale FDP en de groenen goed verlopen waren en dat de deur van de CDU om verder te praten open staat. 

De kans op verdere gesprekken lijkt wel bijzonders klein, na de eerste gesprekken vandaag van de FDP en de groenen met de sociaaldemocraten van de SPD. Die informele kennismaking is goed verlopen. Maandag worden de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe regering tussen de drie partijen formeel aangevat. 

Meest gelezen