Bijna 3 maanden na verwoestende overstromingen hervat chocolaterie Galler activiteiten in Chaudfontaine

De Luikse chocoladefabrikant Galler kan gedeeltelijk heropstarten in Wallonië na de overstromingen van midden juli, die de fabriek in Chaudfontaine helemaal vernielden. De chocolaterie vond tijdelijk onderdak bij andere bedrijven, maar kan er nu de productie hervatten.

De overstromingen brachten het productieatelier van Galler zware schade toe. Op sommige plaatsen stond het water twee meter hoog. Onder meer de machines, die het bedrijf al sinds 1976 gebruikt, moesten vervangen worden. De schade wordt geraamd op 12 miljoen euro.

De fabriek in Vaux-sous-Chevremont, een deelgemeente van Chaudfontaine, werd zwaar getroffen door het noodweer. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Nationale solidariteit

Drie Belgische vestigingen schoten te hulp en gaven de productie van Galler tijdelijk onderdak: Cavalier in Eeklo (Oost-Vlaanderen), Fournipac in Andenne (Namen) en François Deremiens in Prouvy (Luxemburg). Het personeel kon hierdoor opnieuw aan de slag met dezelfde grondstoffen.

Maar intussen is de site van Vaux-sous-Chèvremont in Chaudfontaine gerenoveerd waardoor de verpakking van de verschillende producties opnieuw daar kan gebeuren. "Zelfs als de productiekosten hoger blijken dan de gebruikelijke kosten, zal Galler zijn prijzen niet verhogen", klinkt het in een persbericht van de chocolaterie.

Financiële steun

Galler kreeg 4 miljoen euro bankensteun en aandeelhouders zullen 5 miljoen euro kapitaal injecteren. Bovendien kan Galler rekenen op heel wat donaties. De rest wordt gedeeltelijk gedekt door de verzekering en het Waals Gewest.

Meest gelezen