Peter Terrin (archieffoto)
Nicolas Maeterlinck

Vlamingen Chris De Stoop en Peter Terrin halen shortlist van Boekenbon Literatuurprijs

Chris De Stoop en Peter Terrin zijn de twee Vlamingen die de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs gehaald hebben, in het verleden beter bekend als de AKO Literatuurprijs. De prijs is 50.000 euro waard. Op 11 november weten we wie de winnaar is. 

Chris De Stoop met "Het boek Daniel" en Peter Terrin met "Al het blauw" zijn tot bij de laatste vijf genomineerden geraakt.  Delphine Lecompte en Gaea Schoeters, die ook op de longlist stonden, haalden de shortlist niet.  Opvallend: Merijn De Boer ("De saamhorigheidsgroep") en Marieke Lucas Rijneveld ("Mijn lieve gunsteling"), die allebei op de shortlist stonden voor de Libris Literatuurprijs eerder dit jaar, haalden de shortlist ook niet.

Dit zijn de vijf genomineerden: 

- Esther Gerritsen - De terugkeer (De Geus)
- Wessel te Gussinklo - Op weg naar De Hartz (Koppernik)
- Tobi Lakmaker - De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)
- Chris De Stoop - Het boek Daniel (Bezige Bij)
- Peter Terrin - Al het blauw (Bezige Bij)

Over "Het boek Daniel" van Chris De Stoop, een literair-journalistiek verslag over de roofmoord op zijn oom, zegt de jury het volgende: "Op indringende wijze weet De Stoop een klein verhaal universele proporties te geven. Een pleidooi voor compassie en empathie."

Ook voor "Al het blauw" van Peter Terrin klinkt er lof. "Terrin schreef een intense, melancholische roman over de onontkoombare noodzaak van verbinding en het brandende verlangen om je los te maken." Terrin won in 2012 al eens de AKO Literatuurprijs met zijn roman "Post mortem".

De Boekenbon Literatuurprijs wordt voor de tweede keer uitgereikt onder die naam. Tot en met 2019 stond hij bekend als BookSpot Literatuurprijs, tot en met 2017 als ECI Literatuurprijs en tot en met 2014 als AKO Literatuurprijs. Voor de Boekenbon Literatuurprijs komt zowel Nederlandstalige fictie als non-fictie in aanmerking. 

Op donderdag 11 november wordt bekendgemaakt wie de Boekenbon Literatuurprijs ter waarde van 50.000 euro wint.

Meest gelezen