Radio 2

Actrice Chris Lomme doet droom van Roza (84) uit Meerhout uitkomen: koken in keuken van sterrenrestaurant

Dankzij seniorenwerking S-Plus ging vandaag de ultieme droom van Roza Van De Weyer (84) in vervulling. Ze kreeg samen met actrice Chris Lomme, meter van het project "Hartenwens", een rondleiding in de keuken van sterrenrestaurant Colette in Averbode. "Als kind leerde ik koken van mijn grootmoeder en nu mag ik Roza vanalles bijbrengen", vertelt de Kempense chef-kok Thijs Vervloet op Radio 2 Antwerpen.

De 84-jarige Roza Van De Weyer woont in een serviceflat in Meerhout. Vroeger heeft ze 32 jaar lang in de keuken van het gemeenschapsonderwijs gewerkt als hulpkok. Het was altijd al haar ultieme droom om ooit te zien hoe het er aan toe gaat in de keuken van een sterrenrestaurant. Die droom ging vandaag in vervulling dankzij het project "Hartenwens" van seniorenvereniging S-Plus. 

Actrice Chris Lomme is meter van het project en nam Roza mee op sleeptouw in de keuken van sterrenrestaurant Colette. Dat restaurant was tot voor kort gevestigd in Westerlo, maar is sinds de coronacrisis te vinden aan natuurdomein De Vijvers in Averbode. 

De keuken hier is nog helemaal anders dan vroeger op school. Daar maakten we dagelijkse kost, terwijl dit veel specialer is

"Ik ben een fanatieke bewonderaar van verschillende keukens, en deze keuken vind ik echt fantastisch", vertelt Lomme enthousiast op Radio 2 Antwerpen. Dat beaamt ook Roza, die hier en daar een handje mag toesteken bij de voorbereidingen in de keuken. "Ik wilde altijd eens zien hoe alles in z'n werk gaat in een sterrenrestaurant. Ik had dit nooit verwacht, want het is nog helemaal anders dan de keuken bij ons op school. Daar maakten we dagelijkse kost voor de kinderen. Iets speciaals moest je daar niet maken, want dat lustten ze niet", vertelt ze. 

Beluister hier hoe Roza Van De Weyer de keuken van restaurant Colette ontdekt samen met Chris Lomme:

Omgekeerde wereld

Ook de Kempense sterrenchef Thijs Vervloet beleeft de speciale dag van Roza op een persoonlijke manier. "Dit is eigenlijk een beetje de omgekeerde wereld. Als kind stond ik altijd met mijn grootmoeder Colette aan het fornuis. Zij heeft me toen vanalles bijgebracht. Nu kan ík Roza, ook een grootmoeder, iets bijbrengen. Dat is natuurlijk heel fijn", aldus Vervloet. 

"Het is een eer om mensen zoals Roza, die iets op hun bucketlist hebben staan, te mogen ontvangen bij ons in het restaurant. We zijn met heel het team ontzettend blij dat we haar vandaag een unieke dag kunnen laten beleven", besluit de chef-kok.

Meest gelezen