Zangeressen Julia en Lena in een innige omhelzing op het podium, zo leerde de wereld t.A.T.u destijds kennen.

Terug van weggeweest (op vraag van een fan): Russisch meisjesduo t.A.T.u. staat in 2022 weer op het podium

Het Russische muziekduo t.A.T.u. maakt volgend jaar een comeback. Dat heeft Lena Katina, de helft van t.A.T.u., bekendgemaakt via Instagram. Zeker is dat t.A.T.u. in 2022 weer op het podium gaat staan, en dat op vraag van een fan via Instagram. Of het om een eenmalig optreden gaat, is niet duidelijk.

In een veel bekeken en gelikete Instagrampost schrijft de roodharige zangeres Lena Katina op Instagram - zowel in het Russisch als in het Engels - dat er in het voorjaar van 2022 een concert komt van t.A.T.u.. Katina vraagt fans ook om suggesties te doen met welke andere artiesten of dj's ze het podium dan kunnen delen. Een boodschap die wordt vergezeld van de niet mis te verstane hashtag #tatucomeback.

Het Russische meisjesduo t.A.T.u. wordt opgericht in 1999, als uitloper van een kinderpopgroepje. Meteen bij hun grote doorbraak in 2002 doen ze veel stof opwaaien. Geheel in de lijn met hun groepsnaam - die in het Russisch "dit meisje wil dat meisje" betekent - bestaan hun podiumact en videoclips uit lesbische liefdestaferelen. 

In de veelbesproken clip van hun grote hit "All the things she said" kussen zangeressen Lena Katina en Julia Volkova - op dat moment minderjarig - elkaar, in de gietende regenen gekleed in schooluniformen. t.A.T.u. wordt gepromoot als een zingend lesbisch koppel, maar dat blijkt een marketingstunt, zo geven de meisjes toe. 

Bekijk hier nog eens de bewuste videoclip van "All the things she said":

Met "All the things she said" scoort t.A.T.u. in verschillende Europese landen een nummer 1-hit. En ook in de VS en Australië doet het nummer het bijzonder goed. In 2003 stuurt Rusland het meisjesduo dan ook naar het Songfestival, met een nummer in het Russisch: "Ne ver, ne boysia". De titel verwijst naar een Russisch gezegde dat onder gevangenen wel eens wordt gebruikt, en zo veel betekent als "geloof het niet, en vrees niet."

Er was op voorhand veel te doen over een mogelijk te pikante podiumact van t.A.T.u. Maar ze kunnen het Europese publiek bekoren: t.A.T.u. haalt voor Rusland de derde plaats, met amper één punt minder dan België. Ons land mist met de folkgroep Urban Trad en hun nummer "Sanomi" op een haar na de overwinning. Turkije haalt het uiteindelijk met amper 2 punten meer dan België na een bloedstollende puntentelling. 

Bekijk hier het Songfestivalnummer "Ne ver ne boysia":

Na het Songfestival scoort t.A.T.u. nog een internationale hit met "Not gonna get us". Ze brengen meerdere albums uit tot ze in 2011 splitten. Zowel Lena Katina als Julia Volkova gaan solo, en zijn nog steeds graag geziene gasten op de Russische televisie. In 2014 staan ze eenmalig nog eens samen op het podium, tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen in Sotsji, Rusland (zie onderstaande foto). Tot op heden is t.A.T.u. één van de best verkopende Russische acts aller tijden.

Lesbische act versus homofobe uitspraken

Intussen zijn Lena (nu 37) en Julia (nu 36) allebei moeder geworden, getrouwd en weer gescheiden, opvallend van look veranderd, en ook lang niet meer elkaars vriendin. Volgens Russische media waren de zangeressen tot voor kort zelfs niet meer on speaking terms met elkaar. Na hun split in 2011 hebben ze in de pers geregeld met modder naar elkaar gegooid, onder meer na homofobe uitspraken van Julia Volkova. 

Wanneer haar op tv gevraagd wordt of er een probleem mee zou hebben als haar zoon zich zou outen als homo, antwoordt de zangeres daarop: "Ja, ik zou hem veroordelen, want ik geloof dat een man een echte man moet zijn. Een man heeft niet het recht om homo te zijn." Volkova heeft naar eigen zeggen geen probleem met lesbiennes, "want twee meisjes samen, dat is anders dan twee mannen. Ik vind dat lesbiennes samen veel mooier ogen."

Een man moet een echte man zijn. Terwijl twee meisjes samen: dat oogt mooi.

t.A.T.u.-zangeres Julia Volkova

Uitspraken die niet in goede aarde zijn gevallen bij Lena Katina, die de LGBTQI+-gemeenschap altijd gesteund heeft. In 2014 reageerde ze op de homofobe uitspraken van haar collega Julia met het statement dat "iedereen vrij moet zijn om graag te zien wie die persoon graag wil zien, en een koppel te zijn met iemand met wie ze hun leven willen delen." 

Katina heeft na t.A.T.u. ook als soloartiest nog succes gekend, ook buiten Rusland. Volkova probeerde het ook solo en - zonder veel succes - in de politiek, bij een conservatieve partij. Hoe vaak ze samen als t.A.T.u. in 2022 opnieuw op het podium zullen staan, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen