Een van de acht gerepatrieerde IS-vrouwen op de luchthaven van Frankfurt.

Duitsland en Denemarken repatriëren IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië

Duitsland heeft acht vrouwen, die terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) steunden, en 23 kinderen vanuit het noorden van Syrië gerepatrieerd. Het gaat om de grootste gelijkaardige operatie in Duitsland sinds 2019. Bij dezelfde operatie haalde ook Denemarken vrouwen en kinderen terug. Eerder heeft ook België vanuit hetzelfde kamp in het noorden van Syrië vrouwen en kinderen gerepatrieerd.

"De kinderen zijn niet verantwoordelijk voor hun situatie (...) De moeders zullen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor hun daden", verklaarde de ontslagnemende Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas via een persbericht. "Velen zullen na aankomst in Duitsland worden opgesloten."

Bij dezelfde operatie, die logistieke steun kreeg van het Amerikaanse leger, haalde Denemarken drie vrouwen en veertien kinderen terug, meldt Berlijn nog. 

Volgens Maas gaat het veelal om kinderen die medische zorg en bescherming nodig hebben. Het gaat vooral om zieke kinderen of kinderen met een voogd in Duitsland, alsook hun broers en zussen en moeders.

De vrouwen en kinderen bevonden zich in het kamp Roj, dat onder Koerdische controle staat. België repatrieerde medio juli zes vrouwen en hun tien kinderen uit dat kamp. Vijf van de zes vrouwen waren reeds bij verstek veroordeeld en tegen de zesde was een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Meest gelezen