foto: Radio 2

Erwin en Sabine krijgen palliatieve ondersteuning: "Wij hebben veel aan de gesprekken met hen"

Nu zaterdag 9 oktober is het de internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Dit jaar ligt de focus op praten over het leven en de dood, want dat helpt. Erwin uit Houthalen-Helchteren lijdt aan een ongeneeslijke kanker en samen met zijn vrouw Sabine hebben ze onlangs een organisatie gezocht die palliatieve ondersteuning biedt bij mensen thuis. Ze doen hun verhaal op Radio 2 Limburg.

Nu zaterdag 9 oktober is het de internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Die dag wordt jaarlijks georganiseerd om meer bekendheid te geven aan deze zorgvorm. Dit jaar is er ook de campagne ‘Doodgewoon. Praten over leven en dood’, want er rust vaak nog een taboe op het onderwerp. 

Pallion

Wanneer een patiënt niet meer kan genezen van een dodelijke ziekte, komt hij of zij vaak  in de palliatieve zorg terecht. Want de patiënt en zijn naasten kunnen fysiek en mentaal alle hulp gebruiken om de tijd die er nog is zo comfortabel mogelijk door te brengen. Erwin uit Houthalen-Helchteren heeft een kankergezwel in zijn rug en dat kan niet meer verwijderd worden omdat het gezwel te diep zit. "Het is heel moeilijk voor mij nu omdat ik geen hulp meer kan krijgen", zegt Erwin. Om ondersteuning in te roepen hebben Erwin en zijn vrouw Sabine beslist om de organisatie Pallion te contacteren. "Wij hebben veel aan de gesprekken met hen. Ze praten met ons, helpen ons met de medicatie en adviseren ons wat we moeten doen als hij er niet meer is", vertelt Sabine. 

Beluister hier het gesprek, en lees hieronder verder:

Grote stap

De stap zetten naar Pallion is groot, denkt Linda Symons, van de organisatie. "Dan wordt alles zo echt, en hebben mensen het gevoel dat ze er sneller niet gaan zijn. Het doet mensen confronteren met hun eindigheid en dat is heel zwaar. We merken dat mensen het zelfs uitstellen." Maar het gaat niet alleen over eindigheid maar wel vaak over wat er wél nog kan. "We spreken graag met mensen over het leven en wat ze wel nog belangrijk vinden, nu." 

"We willen inderdaad er nog zijn met hem, samen dingen kunnen doen", beaamt Sabine. "We gaan naar de zee", zegt Erwin," en koffie drinken in de shopping." 

Op papier

"We zijn er voor iedereen die betrokken is: voor Erwin, zijn vrouw, hun kinderen, maar ook voor de verpleegkundigen en de artsen", zegt Linda. Over het echte einde kan er ook gesproken worden, als daar nood aan is. "We merken dat gaandeweg, als er vragen over komen. We gaan erop in als mensen dat aangeven." Maar het is moeilijk om over te praten, vindt Erwin nu. "Het wordt voor mij zelfs moeilijker." Samen met Pallion werd er op papier gezet wat Erwin nog wil krijgen van behandeling. "Dat is allemaal ondertekend, en dat geeft rust", besluit Sabine. 

Meest gelezen