Aquafin

Sensoren in 8 waterzuiveringsstations in Limburg moeten Aquafin waarschuwen voor gevaarlijke lozingen

Aquafin gaat 8 waterzuiveringsstations in Noord-Limburg en het Maasland uitrusten met extra sensoren, om ondermeer lozingen van drugsafval sneller te kunnen opsporen. Twee medewerkers van Aquafin werden een half jaar geleden onwel, toen ze waterstalen gingen nemen, schrijft het Belang van Limburg. Achteraf bleek dat er een grote hoeveelheid chemisch afval geloosd was. 

De waterzuiveringsstations zijn nu ook al uitgerust met allerlei sensoren, om de waterkwaliteit op te volgen. Van zodra de werking niet meer optimaal is, loopt er bij Aquafin een melding binnen en wordt er ter plekke nagegaan wat er precies aan de hand is. Maar in maart ging het tijdens zo'n controle in Lanaken mis. "Toen de medewerkers wilden onderzoeken wat er fout was met het zuiveringsproces, werden hun ogen ernstig geïrriteerd", vertelt Valerie Lievens van Aquafin. "Toch was er op het eerste zicht niets te zien aan dat afvalwater. Achteraf bleek dat er afval van een drugslab geloosd was."

We willen onze mensen beschermen bij volgende incidenten

Valerie Lievens, woordvoerder Aquafin

De aanvoerleiding van 8 waterzuiveringsstations zal nu uitgerust worden met een extra meetpunt, om de zuurtegraad van het water te controleren. "Daarmee kunnen we de drugs zelf niet opsporen, maar kunnen we wel de PH-waarde van het water meten. Zo zien de medewerkers die ter plaatse komen meteen of ze extra voorzichtig moeten zijn als ze stalen willen nemen. We willen onze mensen beschermen bij volgende incidenten." 

Meest gelezen