Foto: Radio 2

Geen zware vrachtwagens meer door het centrum van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, tenzij om te laden of lossen

Vanaf vandaag mogen er geen zware vrachtwagens meer door het centrum van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau rijden. Enkel als ze er moeten laden of lossen, mogen ze erdoor. De twee gemeenten hebben al jaren te kampen met overlast van zwaar vrachtvervoer. Een randweg die twee jaar geleden in gebruik werd genomen, verbeterde de situatie wel, maar niet voldoende, zegt schepen Philip Loots (N-VA).

Vanaf vandaag  riskeren zware vrachtwagens die nog door het centrum van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau rijden zonder dat ze er moeten laden of lossen een boete, want dat mag niet meer. "Je moet een aantoonbare bestemming hebben om in het centrum te zijn", zegt schepen Philip Loots. "Wanneer je naar de Nederlandse KMO-zone moet en je komt van Turnhout, dan willen we dat vrachtwagens omrijden."

Verbodsborden op gewestwegen

Twee jaar geleden kwam er al een randweg om de overlast van de zware vrachtwagens in de gemeenten aan te pakken, maar die bracht niet genoeg verbetering. Nu is er dus een verbod. "Op de gewestwegen komen verbodsborden, en daarnaast gaan we met de bedrijven in communicatie", zegt schepen Loots. "We gaan aan de bedrijven hier uitleg geven over hoe het plan opgevolgd moet worden. We zullen ook een kaartje voorzien zodat ze hun internationale contacten kunnen wijzen op de gewijzigde situatie."

Het is niet de bedoeling om al meteen te beboeten. Als de borden hun effect hebben, moet het zover niet komen, zegt de schepen nog. Vrachtwagens onder 3,5 ton en landbouwvoertuigen mogen nog wel door het centrum.

Meest gelezen