Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Grondwettelijk Hof in Polen beslist dat Pools recht zwaarder weegt dan Europees recht, EU reageert misnoegd

Het Poolse Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat delen van het recht van de Europese Unie (EU) niet compatibel zijn met de Poolse grondwet. Door deze omstreden uitspraak zal de relatie met de Europese Unie nog verder verzuren. Uit die hoek komen alvast ontstemde reacties.

"Sommige bepalingen in Europese verdragen gaan in tegen de Poolse grondwet", aldus de rechters. Slechts twee rechters waren het oneens met de mening van de meerderheid. Het Hof is van mening dat het Poolse EU-lidmaatschap en de ondertekening van de EU-verdragen niet betekenen dat het land ook de hoogste juridische autoriteit aan de EU-rechtbanken uitbesteedt. "Het lidmaatschap van Polen betekent niet dat het land zijn soevereiniteit naar de EU verschuift", klonk het nog. 

Deze beslissing is een grote tegenslag voor de EU, omdat het Europees recht wordt gezien als de juridische basis van de Europese Unie.

Het oordeel van het Hof gaat lijnrecht in tegen de kernprincipes van de EU. Normaal gezien zijn de uitspraken van het Europees Hof in Luxemburg bindend. Ze hebben dus voorrang op nationale rechtsspraak.

Wat kunnen de precieze gevolgen zijn van de beslissing van het Poolse Hooggerechtshof? Onze Europakenner Rob Heirbaut legt het je uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Conflict over hervorming rechtsstelsel

Het proces komt voort uit een conflict over de hervormingen van het rechtsstelsel in Polen. Volgens de Europese Commissie wordt de onafhankelijke rechtspraak ondermijnd, terwijl Warschau net claimt dat de EU zich onterecht met de interne aangelegenheden van een lidstaat bemoeit. 

De Poolse premier Mateusz Morawiecki vroeg daarom aan het Hof om een uitspraak te doen over de vraag of het Europees recht boven het Poolse recht staat. De premier ligt hierover al jaren in de clinch met de Europese Commissie. 

De gevolgen van deze uitspraak zijn nog niet duidelijk. Volgens waarnemers trekt deze uitspraak het lidmaatschap van Polen in twijfel. Het land zou ook rekening moeten houden met het feit dat Europa de geldkraan kan dichtdraaien. 

EU houdt voet bij stuk

Europees Commissaris van Justitie Didier Reynders heeft intussen gereageerd op de uitspraak. Reynders zegt dat hij het arrest eerst gaat bestuderen, maar hij bevestigt dat de uitspraken van het Europees Hof bindend zijn. Verder gaat hij alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat ook Polen zich aan deze uitspraken houdt. 

Via Twitter geeft de Europese Commissie zelf een gelijkaardige reactie. Ze benadrukt dat Europese wetgeving voorrang heeft op nationale wetgeving en dat alle oordelen van het Europees Hof bindend zijn voor alle lidstaten van de Europese Unie.

Ook voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli reageert misnoegd. "Het verdict in Polen kan niet zonder gevolgen blijven", schrijft hij op Twitter. "De voorrang van het Europees recht kan niet ter discussie staan. Dit schenden betekent een van de stichtende principes van de Europese Unie uitdagen."

Bekijk hieronder ook het verslag van Oost-Europakenner Michiel Luining in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen