Ierland bereid vennootschapsbelasting voor multinationals te verhogen naar 15 procent 

Ierland zal zich scharen achter het voorstel van een wereldwijd akkoord over een belastinghervorming voor multinationals. Dat houdt in dat als dat akkoord er effectief door komt, de Ierse vennootschapsbelasting zal worden verhoogd naar 15 procent voor grote bedrijven. Dat heeft de Ierse regering aangekondigd.

De 15 procent zal gelden voor bedrijven die een jaaromzet hebben van meer dan 750 miljoen euro. Ondernemingen met een lagere omzet zullen op het huidige niveau van 12,5 procent vennootschapsbelasting blijven, aldus de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe. Met zijn lagere belastingsgraad kon Ierland jarenlang grote multinationals aantrekken die een uitvalsbasis in Europa zochten, zoals Alphabet (Google) en Facebook. 

Op Ierse vraag werd er een aanpassing gedaan in een kladversie van het akkoord. Daarin is er nu sprake van een effectieve vennootschapsbelastingsgraad van 15 procent, en niet langer van "minstens 15 procent". Ierland kon zich niet vinden in die initiële formulering. 

De G7-landen bereikten op 5 juni 2021 een "historisch akkoord" over een minimumbelasting. "Het journaal" bracht daar toen deze reportage over:

Videospeler inladen...

2 miljard euro

Met het Ierse "ja" ligt er één hindernis minder op het pad naar een definitief akkoord. Verschillende landen zijn nog op zoek naar bijvoorbeeld uitzonderingen voor bepaalde activiteiten. 

De Ierse minister van Financiën schat dat de belastinghervorming het land tot 2 miljard euro per jaar kan kosten. "Het akkoord vormt een evenwicht tussen onze competitiviteit inzake belastingen en onze ruimere plaats in de wereld", aldus Donohoe. 

Morgen komen 140 landen over het voorstel bijeen in de schoot van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Meest gelezen