Een boek ontlenen kan nu ook in de stations van Tienen, Liedekerke en Vilvoorde: "Enjoy a Book"

In verschillende treinstations kan je vanaf nu een boek ontlenen. In Vlaams-Brabant komen er boekenruilkasten in de stations van Tienen, Liedekerke en Vilvoorde. Je kan er een gratis een boek uitnemen om te lezen in de trein en je kan er ook zelf een boek achterlaten. 

"Voor ons zijn stations plekken waar er geleefd wordt en daarom zetten we kleine bibliotheekjes in de stations", vertelt woordvoeder van de NMBS Bart Crols. "Mensen kunnen daar een boek nemen om te lezen in de trein. En dan kunnen ze dat later terugleggen. Maar ze kunnen er ook zelf een boek achterlaten. Ik denk dat veel mensen een treinrit zien als een moment voor zichzelf en dan is het lezen van een boek ideaal. En dit is ook een gemakkelijke manier om iedereen toegang te verschaffen tot cultuur."

Winnende ontwerp

Een tijd geleden schreef de NMBS een wedstrijd uit waarbij mensen ideeën konden inzenden voor een boekenruilkast voor een station. Het winnende ontwerp van de kast werd gemaakt door een team van derdejaarsleerlingen van de richting industriële vormgeving van de school Saint-Luc in Luik. Zij wonnen na een stemronde op sociale media.

Op dit moment zitten de boekenruilkasten nog niet helemaal vol, maar dat zal niet lang duren. "In sommige gemeenten gaan we ook samenwerken met bibliotheken", zegt Crols. "Het aantal boeken in de ruilkasten zal in de toekomst zeker nog toenemen." 

Meest gelezen