Pexels-Cottonbro

Borstkanker is niet enkel een vrouwenzaak, mannen getuigen: "Als je iets voelt of je twijfelt, ga naar de dokter"

Het is vandaag de derde internationale dag van de borstkankerman. Een belangrijke dag, want bij de ziekte wordt automatisch aan vrouwen gedacht. Toch krijgen elk jaar in ons land ongeveer 100 mannen de diagnose borstkanker. Kevin Joris uit Wommelgem was zich van geen kwaad bewust toen hij naar de huisdokter stapte. En ook Dirk Van De Gehuchte uit Wortegem-Petegem had nooit gedacht dat hij borstkanker zou krijgen. Een aantal getuigenissen bij Radio 2.

Dag op dag twee jaar geleden was Kevin Joris uit Wommelgem naar "Gert Late Night" aan het kijken op televisie. Er zaten twee mannen van BorstkankerMAN vzw die vertelden dat ook mannen borstkanker kunnen hebben. "Omdat ik al een tijdje gezwollen klieren had aan de zijkant, ging ik toch maar eens naar de huisarts. Als iemand me stevig vastpakte of ik stootte mij, deed het wel pijn. Mijn vrouw en ik verwachtten ons eerste kind,  een zoontje, en het zou ook lastig kunnen zijn als ik hem tegen me aandruk of als we aan het spelen zijn."

Kevin had zeker niet aan kanker gedacht, maar na bijkomend onderzoek in het ziekenhuis kreeg hij te horen dat het kwaadaardig was. "Je zit ineens op de kankertrein. Alle behandelingen zijn meteen gestart. Gelukkig was de kanker niet agressief of uitgezaaid. Ik was verbouwereerd door het verdict, maar tegelijk hoopvol.  Er is maar één weg en dat is de weg vooruit."

Ik zat ineens op de kankertrein, maar er is maar één weg en dat is de weg vooruit

Kevin Joris

Een jaar lang heeft Kevin chemo en operaties gehad. De linkerborst en de okselklieren zijn volledig weggenomen. Er volgden ook nog bestralingen. "Een groot deel van het traject is tijdens volle coronaperiode gebeurd, ons zoontje is toen ook geboren. Dat viel al bij al wel mee, omdat het toen veel rustiger was en er bijvoorbeeld geen bezoek kon komen. We hebben het altijd zo positief mogelijk proberen te bekijken.

"Nu ben ik fysiek terug in orde en kan ik mijn zoontje oppakken. Ik heb maar één goede raad: als je iets voelt of als je twijfelt, ga naar de dokter." Kevin heeft ook meegewerkt aan Cups of Courage en liet samen met nog twee andere ex-borstkankerpatiënten een koffiekop maken van hoe zijn borst nu is. De opbrengst is bestemd voor verder onderzoek van het VUB Yamina Krossa Fonds. Meer info staat op Cups of Courage.

Een gezwollen kliertje?

Ook Dirk Van De Gehuchte uit Wortegem-Petegem kreeg 4 jaar geleden de diagnose van borstkanker. Het was nooit in hem opgekomen dat hij borstkanker zou kunnen krijgen, zeker omdat het lijkt alsof dat vooral een vrouwgebonden ziekte is. "Gelukkig heb ik een heel alerte vrouw die mij onmiddellijk doorstuurde naar de huisdokter."

Ik was er toen nog niet zo van overtuigd dat een man borstkanker kan krijgen
Dirk Van De Gehuchte

Van De Gehuchte voelde een voor hem onschuldig bolletje. Geen vuiltje aan de lucht, dacht hij: "Ik was er nog niet zo van overtuigd dat een man borstkanker kon krijgen, ik dacht dat het gewoon een gezwollen kliertje ofzo was. Maar de huisarts stuurde mij direct door naar het ziekenhuis voor een mammografie en om een stukje weefsel weg te nemen."

De rechterborst is toen weggenomen tijdens een operatie. "Als man is dit esthetisch minder ingrijpend dan voor een vrouw, ook al heb ik geen tepel aan de rechterkant. Ik krijg geen rare blikken als ik ga zwemmen. Even heb ik overwogen om met een tatoeage een tepel te laten zetten, maar mijn dokter raadde me dat af omdat het gebrek aan een borst dan nog meer zou opvallen."

Onwetendheid

De omgeving van Dirk zag fysiek dan wel niks opvallends aan hem, maar schrok wel van het feit dat een man de ziekte kreeg: "Er was veel onwetenheid. En het is heel belangrijk om bewustwording te creëren over het feit dat mannen borstkanker kunnen krijgen. Procentueel is de kans op volledig herstel bij mannen een stuk lager dan bij vrouwen. Niet omdat het agressiever is bij mannen, maar wel omdat ze het meestal te laat ontdekken."

Procentueel is volledig herstel bij mannen lager, en dat is omdat ze het te laat ontdekken
Dirk Van De Gehuchte

Ook mannen moeten aan zelfcontrole doen, zegt Van De Gehuchte. "De borstkankercampagnes zijn nog altijd vooral op vrouwen gericht, en dat is een verkeerd signaal", besluit hij.

Taboe

André Pauwels uit Kortenberg is een van de oprichters van de vereniging BorstkankerMAN vzw. Hij kreeg zelf ook borstkanker en was er gelukkig op tijd bij om een goeie behandeling te krijgen. Nu gaat het goed met hem, maar hij vindt het belangrijk om het taboe rond borstkanker bij mannen te doorbreken. 

Zoals mannen aandacht geven aan vrouwenborsten, moeten de dames ook aandacht geven aan mannenborsten

André Pauwels

"De wereld moet horen dat ook mannen de ziekte kunnen krijgen, want soms krijgen ze de verkeerde behandeling", zegt Pauwels. Ze krijgen dezelfde medicijnen als vrouwen bij de behandeling, maar daarom zijn die niet altijd het juiste, zegt hij. Zo krijgen mannen ook de neveneffecten van de hormonale medicatie, zoals vapeurs. "Door specialisten en onderzoekers de kans te geven om behandelingen specifiek voor mannen te zoeken, zal ook de overlevingskans van een man met borstkanker verhogen."

Pauwels zegt nog dat mannen van nature niet zo gemakkelijk zullen praten over de ziekte, of als ze iets voelen waarvan ze vermoeden dat het niet klopt. Dat moet stoppen, zegt hij: "We moeten het taboe doorbreken. Ze moeten veel sneller naar de huisarts stappen."

Meer informatie kan je vinden op www.borstkankerman.be.

Meest gelezen