BELGA/MAETERLINCK

Komkommerteler uit Kontich stopt ermee door stijgende energieprijzen: "Op deze manier is het gewoon niet meer rendabel"

Komkommerkweker Erik van den Eynde uit Kontich stopt tijdelijk met telen. De stijgende energieprijzen dwingen hem ertoe om zijn productie stil te leggen. "Dit is gewoon waanzin. Op deze manier kan ik er beter mee stoppen", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen.

Erik kweekt al jaren komkommers voor een Belgische supermarktketen. In de winter doet hij dat in serres waarin de komkommers belicht worden om ze te laten groeien. Dat is nu niet meer te doen. "Wij betalen nu het vierdubbele voor gas en energie. "Als we onze komkommers willen belichten, betalen we ons blauw", zegt hij.

De prijs doorrekenen aan de consument is geen mogelijkheid. "Zo werkt het niet want de concurrentie uit andere landen ligt ook op de loer. Dan gaan supermarkten hun komkommers gewoon kopen bij de zuiderburen", aldus de komkommerteler. "Daarom zullen we deze winter geen komkommers telen. In januari starten we dan opnieuw op."

Onze reporter Mattias Tuyls ging langs bij een kropslateler. Hij is blij dat hij een vast gascontract van drie jaar heeft afgesloten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen