Limburgse wolf vermist: "Moeten rekening houden met vergiftiging"

Een van de Limburgse wolven is vermist. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek houdt er rekening mee dat er kwaad opzet in het spel is omdat er in het voorjaar in het leefgebied van de wolven ook al twee honden vergiftigd zijn. Op het schietterrein van Helchteren werden ook vergiftigde vleesballetjes ontdekt.  

De vermiste wolf is een van de welpen van 2020, vertelt Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "Het laatste spoor dat we van wolf GW1963m hebben is van 9 april 2021." Het INBO ging er aanvankelijk vanuit dat de wolf was weggetrokken uit Limburg, maar het afgelopen half jaar is er geen enkel spoor van die wolf opgedoken in Europa. "Van alle wolvenuitwerpselen of alle aangevallen vee worden DNA-stalen genomen. Zo zouden we kunnen achterhalen waar de wolf naartoe getrokken is. Maar tot nu toe hebben we niets gevonden."

Het INBO houdt er rekening mee dat die wolf mogelijk werd vergiftigd, omdat er in het voorjaar nog enkele vergiftigingen werden vastgesteld in het leefgebied van de wolven. "Op 10 mei stierf aan de plas van Kelchterhoef een Duitse herder na het eten van gif. Begin juni stierf een kuddebewakingshond van herder Johan Schouteden, na het eten van vergiftigd vlees op het schietterrein van Helchteren. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft kort daarna ook vergiftigde vleesballen met gif gevonden op het schietterrein." 

De kuddebewakingshond van de herder werd vergiftigd, waarschijnlijk was dat gif bedoeld voor de wolven

Joachim Mergeay, wolvenexpert INBO

"Er is zeker kwaad opzet", gaat Mergeay verder. "Er is niemand die de kuddebewakingshond van de herder zou willen vergiftigen, maar dat is toch gebeurd. Waarschijnlijk was dat gif bedoeld voor de wolven." Het is ook mogelijk dat de wolf een natuurlijke dood stierf, zegt het INBO nog. "Dat zou kunnen, maar de samenloop van omstandigheden maakt dat we rekening moeten houden met vergiftiging."

Slimme wolf

Ook Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is niet echt verbaasd. “De samenloop van het giftig vlees en de verdwijning doet vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is. In principe zijn wolven heel slim en zouden ze geen gif eten. Maar welpen zijn onervaren en nieuwsgierig. Ze nemen meer risico's. Dat zie je ook bij de aanrijdingen, dat zijn altijd jonge dieren. Net daarom bestaat de kans dat die welp toch van dat aas geproefd heeft." 

Tegenstanders en voorstanders van de wolf hebben hetzelfde doel: De aanvallen op het vee stoppen

Frederik Thoelen, Natuurhulpcentrum

Wegvangen of doden is volgens Thoelen geen oplossing. "Het verhoogt zelfs de kans op aanvallen op vee. Door een dier weg te nemen uit de roedel geraakt die roedel uit evenwicht. De onervaren dieren gaan jagen en die trekken sneller naar vee dat weerloos is."

Weerstand

De afgelopen weken hebben de wolven heel wat vee aangevallen in Limburg, waaronder ook een jonge koe en 3 pony's. Veel inwoners zijn bang en willen net zoals de Boerenbond en enkele burgemeesters dat er maatregelen genomen worden. Zo was er twee weken geleden nog een betoging in Oudsbergen. 

Maar het blijft niet bij vreedzame optochten. Op Facebook was tot gisteren een groep actief die opriep om de wolven te vergiftigen, onder andere met gehaktballen. De pagina is tijdelijk offline gehaald door de beheerder van de pagina.

Frederik Thoelen heeft begrip voor de boeren in Noord-Limburg. “Je moet maar landbouwer zijn in het gebied van de wolf”, zegt hij. “Maar tegenstanders en voorstanders hebben uiteindelijk hetzelfde doel. Ze willen dat de aanvallen op het vee stoppen.”

“De wetenschap leert ons dat de meest effectieve manier omheinen is, gaat Thoelen verder.  "Financieel wordt dat gecompenseerd maar er komt ook heel wat werk bij kijken en dat mogen we niet onderschatten. Om op lange termijn met de wolf samen te leven, moeten er voor alle duidelijkheid geen nieuwe omheiningen komen. De bestaande omheiningen moeten wel aangepast worden zodat de wolf afgeschrikt wordt en afleert om kort bij het vee te komen."

Meest gelezen