AFP or licensors

Luchthaven La Palma opnieuw gesloten door aswolk van vulkaan Cumbre Vieja

De luchthaven van het Spaanse eiland La Palma is vanmorgen opnieuw gesloten vanwege een aswolk veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. Dat heeft de uitbater van de Spaanse luchthaven Aena gemeld.

Een relatief sterke aardbeving en een nieuwe lavastroom hebben vandaag opnieuw onrust veroorzaakt op La Palma. Met een magnitude van 4,3 was de nieuwe beving de hevigste sinds de Cumbre Vieja zowat twee en halve week geleden uitbarstte. 

De beving deed zich voor op een diepte van 35 kilometer en was geen groot gevaar voor de bewoners. De autoriteiten drongen er bij de mensen in de buurt van de vulkaan wel op aan om zo mogelijk binnen te blijven door de aswolk en om buiten FFP2-maskers te dragen. 

De luchthaven van La Palma werd gesloten door de aswolk in de lucht. "De luchthaven is momenteel niet meer operationeel", aldus een woordvoerder van Aena, die toevoegt dat de assen opgekuist moeten worden op de landingsbanen. Het gaat om de tweede sluiting van de luchthaven sinds de vulkaan op 19 september uitbarstte. 

Luchtvaartmaatschappij Binter heeft gisteravond al haar vluchten van en naar La Palma afgelast, tot er weer op een veilige manier gevlogen kan worden. En ook Canaryfly kondigde op Twitter aan niet meer naar het Canarische eiland te vliegen. 

De vluchten van en naar La Palma werden op 25 september al kort onderbroken door de verslechterende omstandigheden door de vulkaanuitbarsting. Ze hernamen sindsdien geleidelijk.

De uitbarsting van de Cumbre Vieja veroorzaakte al enorme schade op het eilandje met 85.000 inwoners. Niemand raakte gewond, maar meer dan 6.000 mensen moesten wel hun woningen verlaten. Meer dan 1.000 gebouwen zijn vernield door de lava.

Veel gecancelde vluchten op het bord van de luchthaven van La Palma.
AFP or licensors

Meest gelezen