Mic Mac Minuscule geeft ouders in spe een duurzaam alternatief: "tweedehands babyspullen kunnen ook hip zijn" 

Mic Mac Minuscule recycleert gebruikte babyspullen om een duurzaam alternatief aan ouders in spe aan te bieden. Van de 25 locaties in heel Vlaanderen zijn er acht in Antwerpen. "Het is echt een succes. We merken dat jonge ouders meer en meer aandacht hebben voor klimaatvriendelijker leven", vertelt Lotte van Mic Mac Minuscule.

De Gentse start-up Mic Mac Minuscule heeft in Vlaanderen en Brussel al meer dan 100.000 gebruikte babyspullen gerecycleerd. Daarmee bespaarden ze in totaal al 3.400 ton CO₂. Dat is hetzelfde als 340 jaar met je wagen rijden of 17.000 vluchten nemen van Brussel naar Barcelona. In Antwerpen kregen al 31.202 baby- en kinderspullen een tweede leven. 

"We doen dit nu al vier jaar en zijn heel snel van naar 25 locaties gegaan in heel Vlaanderen. Zo'n tweedehandslijst heeft een ecologische voetafdruk die 90 procent lager ligt dan een lijst met nieuwe spullen", vertelt Lotte van Mic Mac Minuscule op Radio 2 Antwerpen.

Zo'n tweedehandslijst heeft een ecologische voetafdruk die 90 procent lager ligt
Lotte, Mic Mac Minuscule

"Als mensen hun geboortelijstje afhebben, gaan wij op zoek naar die babyspullen op de tweedehandsmarkt. We hebben zelf ook genoeg ervaring zodat we goede van slechte tweedehandsspullen kunnen onderscheiden. Soms pimpen we ook de spullen nog zelf, zodat je een uniek stuk hebt. Als we alles hebben gevonden, zetten wij het geboortelijstje online en kunnen vrienden en familie hun cadeau uitkiezen", aldus Lotte.

Beluister hier het volledige interview met Lotte en lees onder het fragment verder:

"Baby's zijn ook zo snel uit hun kleertjes gegroeid. Het zou dus geldverspilling zijn als je die niet meer opnieuw gebruikt, want ze zijn nog in perfecte staat. Het gaat trouwens verder dan kleertjes. We zoeken van tetradoek, tot kinderwagen, tot slaapzak, tot badkuipjes. Tweedehandsspullen hebben het imago saai en stoffig te zijn. Maar wij willen tonen dat tweedehands best hip kan zijn."

Uit eigen ervaring geeft Mic Mac Minuscule ook advies aan toekomstige ouders over wat ze allemaal nodig hebben. "Vaak halen jonge ouders nog veel spullen in huis, die je dan uiteindelijk nooit gebruikt", legt Lotte uit. 

Meest gelezen