James Arthur Photography

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil zwarte lijst belastingparadijzen uitbreiden

Naar aanleiding van de Pandora Papers, een nieuwe wereldwijde affaire rond belastingontwijking en/of -ontduiking, wil minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de zwarte lijst van belastingparadijzen laten uitbreiden. Zo wil hij de strijd tegen belastingfraude opvoeren. Hij heeft dat vanmiddag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. 

Van Petegem kreeg vanmiddag een hele reeks parlementaire vragen over de Pandora Papers. Daaruit blijkt dat 1.217 Belgen offshore-constructies hebben in belastingparadijzen, en zo mogelijk belastingen ontlopen. "Pour vivre heureux vivons cachés", ironiseert Kamerlid Joris Vandenbroucke (Vooruit) de nieuwe onthullingen. Hij heeft het over illegale en immorele praktijken en vraagt initiatieven voor een meer eerlijke fiscaliteit. Ook Ecolo/groen, CD&V en PVDA willen dat fraude via belastingparadijzen strenger wordt aangepakt.

Belastingontduiking via offshore-constructies en agressieve grensoverschrijdende fiscale planning blijft ernstig probleem

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

De liberale MR voelt zich als enige geroepen om wat tegengas te geven. Kamerlid Vincent Scourneau (MR) vindt al die verontwaardiging vooral "veel theater en gegesticuleer" en wijst erop dat belastingontwijking niet noodzakelijk gelijkstaat met fiscale fraude. We moeten fiscale fraude bestrijden, maar niet iedereen die een rekening in het buitenland heeft, is een fraudeur." Scourneau heeft het dan over mensen die een rekening in het buitenland hebben om bijvoorbeeld de energierekening van hun tweeden verblijf in het buitenland te betalen.

Minister van Peteghem heeft het duidelijk over een ander soort bankrekeningen. "We kunnen blijven zeggen dat offshore-constructies in belastingparadijzen een legale basis hebben en gebruikt kunnen worden om economische redenen", aldus de minister van Financiën. "Belastingontduiking via offshore-constructies en agressieve grensoverschrijdende fiscale planning blijft ook na de Panama Papers een ernstig probleem."

Fraude ondergraaft het draagvlak voor het fiscale stelsel en creëert oneerlijke concurrentie

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

Van Peteghem wil naar eigen zeggen hard inzetten op transparantie en controle. Daarom wil hij de zwarte lijst van belastingparadijzen onder de loep nemen en uitbreiden. Voor de landen op die zwarte lijst moet elke transactie aangegeven worden zodat er belastingen op kunnen worden geheven.

"De landenlijst moet aangepast worden", zegt hij. "Mijn administratie zal de lijst van het mondiaal forum van de OESO (Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling, red.) actualiseren, uiteraard op basis van de parameters die bepaald zijn in de wet." 

"Fraude ondergraaft het draagvlak voor het fiscale stelsel en creëert oneerlijke concurrentie", vindt Van Peteghem. "Dat heeft veel mensen terecht boos en verontwaardigd gemaakt."

Bekijk hieronder een fragment van de tussenkomst van minister Van Peteghem in de Kamer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen