Pakistan
AFP or licensors

Zeker 20 doden en meer dan 200 gewonden bij aardbeving in Pakistan

In Pakistan, in het zuiden van het land, zijn bij een krachtige aardbeving minstens 20 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook zeker 200 gewonden. Dat hebben lokale autoriteiten gemeld. Minstens één koolmijn stortte in en meer dan honderd lemen huizen vielen in elkaar. De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een magnitude van 5,9.

De aardbeving in Pakistan vond in de vroege ochtend plaats in de zuidelijke provincie Beloetsjistan. Een verantwoordelijke van deze provincie, Suhail Anwar Hashm, zei dat er meldingen binnenliepen van minstens 20 dodelijke slachtoffers. Onder de slachtoffers bevinden zich vele vrouwen en kinderen, volgens de reddingswerkers.

Pakistan

Het epicentrum van de aardbeving lag zo’n 100 kilometer ten oosten van Quetta, de provinciehoofdstad van Beloetsjistan, dicht bij de stad Harnai. Harnai is dan ook zeer zwaar getroffen. Meer dan honderd lemen huizen zijn er ingestort door de beving. Honderden mensen raakten er dakloos. 

"Tot nu toe hebben we meer dan 200 gewonden behandeld", zei Manzoor Ahmed, medisch inspecteur van Harnai. De meeste slachtoffers vielen toen hun huis instortte. Vele mensen lagen nog te slapen, toen de krachtige aardbeving plaatsvond.

Videospeler inladen...

Verschillende koolmijnen in gebied

In het getroffen gebied liggen ook verschillende koolmijnen, minstens vier mijnwerkers kwamen om het leven terwijl ze aan het werk waren, toen een mijn instortte. Maar er zijn nog meer afgelegen kolenmijnen in het gebied. Gevreesd wordt dat er veel meer slachtoffers in deze afgelegen mijnen gevallen zijn. 

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft noodhulp voor het gebied vrijgemaakt. Het leger werd ingezet om mensen te evacueren. Ook de reddingswerkers zijn aangekomen in het gebied, liet het leger weten. De reddingswerken zijn volop aan de gang. 

AFP or licensors

Pakistan ligt op breuklijn

In Pakistan komen zware aardbevingen vaker voor, omdat het land op een breuklijn ligt. In 1935 vond een zeer zware aardbeving in de provincie Beloetsjistan plaats. De beving verwoestte toen de provinciehoofdstad bijna volledig en kostte aan meer dan 35.000 mensen het leven. Sindsdien hebben tientallen aardbevingen deze provincie getroffen.

In 2005 kostte een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter aan ongeveer 73.000 mensen het leven, toen deze op zo’n 95 km ten noordoosten van de hoofdstad Islamabad toesloeg.

Pakistan
AFP or licensors

Meest gelezen