Moskee in Maasmechelen wil al jaren erkenning: "Dat zou een goede zaak zijn", zegt burgemeester Terwingen

Er zijn 160 moskeeën in Vlaanderen, waarvan er 26 erkend zijn. Maar de laatste erkenning dateert al van 8 jaar geleden. Ook de moskee van Maasmechelen wacht al jaren op een erkenning, maar burgemeester Raf Terwingen (CD&V) denkt dat de moskee een goede kans maakt op een erkenning, nu minister Bart Somers (Open VLD) opnieuw moskeeën wil erkennen.

Minister van Binnenlands bestuur Bart Somers wil opnieuw moskeeën erkennen, maar wel onder strengere voorwaarden. Zo wil hij meer controle op wie daar het woord voert en waar het geld vandaan komt. Burgemeester Raf Terwingen denkt hierdoor dat de moskee in Maasmechelen nu wel een goede kans maakt op een erkenning, na jaren wachten: "Deze moskee heeft altijd voldaan aan de criteria en heeft goede evaluaties, maar door politieke spanningen heeft het nog geen erkenning gekregen. Nu minister Somers de erkenningen opnieuw opneemt en zo het kaf van het koren wil scheiden, denk ik dat deze moskee een goede kans maakt."

De moskee levert goed werk, is transparant en werkt goed samen met de gemeente en de provincie

Burgemeester Raf Terwingen

Burgemeester Terwingen staat in ieder geval achter het principe van het erkennen van geloofsgemeenschappen en verenigingen die goed werken. "Deze moskee levert goed werk", zegt hij. "Ze is ook transparant en werkt goed samen met de gemeente en de provincie. Een erkenning zorgt volgens mij voor een goede evaluatie en controle van zo'n moskee, dus ik denk dat dat een goede zaak is."

Meest gelezen