Verkoop vastgoed blijft hard gaan, ook bouwgrond en garages in trek: "Zulke prijsstijgingen nog niet vaak gezien"

Huizen in Vlaanderen zijn tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar 6,7 procent duurder geworden tegenover de gemiddelde prijs van vorig jaar. Bij appartementen gaat het om 5,3 procent. Dat blijkt uit de notarisbarometer. Bouwgronden en garages doen het opvallend goed.

De prijzen van vastgoed in Vlaanderen blijven fors stijgen. Tijdens de eerste jaarhelft werden huizen al ruim 5 procent duurder tegenover de gemiddelde prijs van vorig jaar. Na de zomermaanden is het stijgingspercentage opgelopen tot 6,7 procent. Bij appartementen is de stijging iets minder uitgesproken. De prijstijging van 4,6 procent tijdens de eerste zes maanden is tijdens de zomer beperkt gebleven tot 5,3 procent.

De zomerperiode is voor vastgoed doorgaans een wat rustigere periode. Maar het aantal transacties ligt toch 16,2 procent hoger dan in de zomer van 2019. Vergelijken met 2020 is moeilijk omdat tijdens dat coronajaar de vastgoedmarkt lange tijd heeft stilgelegen. "Zoveel activiteit in een zomerperiode en zulke grote prijsstijgingen in 9 maanden tijd, dat hebben we nog niet vaak meegemaakt", zegt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen.

Duurste huizen in Brussel en Waals-Brabant

In alle Vlaamse provincies ging de vastgoedactiviteit, in vergelijking met 2019, de hoogte in. De sterkste stijgingen waren in West-Vlaanderen (+21,7%) en Limburg (+19,6%). In de provincies Antwerpen (+12,4%) en Oost-Vlaanderen (+12,5%) steeg het aantal vastgoedtransacties het minst sterk. In Vlaams-Brabant bedroeg de stijging 14 procent.

Huizen zijn gemiddeld het duurst in Brussel, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Bij de appartementen spant West-Vlaanderen de kroon. Dat komt uiteraard door de populariteit van kustvastgoed. Voor de goedkoopste huizen en appartementen in België moet je in Henegouwen en Luik zijn. De felste prijsstijgingen zagen de notarissen in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen.

Op zoek naar bouwgrond

Tijdens de zomermaanden werden vooral meer bouwgronden verkocht dan in dezelfde periode in 2019 (+30,5 procent). Het gaat dan onder meer om investeerders die de grond onbebouwd laten en hopen dat ze de grond later met een meerwaarde kunnen verkopen.  Of investeerders die een woning bouwen om ze te verhuren. 

"Maar ook jonge mensen kopen vaak bouwgrond en dat heeft te maken met het klimaatbewustzijn", zegt Van Opstal. "Mensen willen graag een energiezuinige woning. En dat is met nieuwbouw makkelijker te realiseren dan met renovatie. Bovendien willen veel jonge mensen in een groene omgeving wonen, dat is een overblijfsel van corona."

Veel mensen kiezen voor een garage omdat ze ervan uitgaan dat ze weinig kosten zullen hebben en toch op huurinkomsten kunnen rekenen

Bart Van Opstal, Federatie van Notarissen

Vrije loten bouwgrond op goed gelegen plaatsen zijn niet zo makkelijk meer te vinden in Vlaanderen. Maar ook de bouwgrond die mensen kopen samen met een aannemingscontract om een huis te laten bouwen door een projectontwikkelaar, zit in deze categorie bouwgrond.

Garage als investering

Ook garages deden het opvallend goed tijdens de zomermaanden (+22,4 procent). "Dit is een typisch investeringsproduct", zegt Van Opstal. "Veel mensen willen vastgoed kopen om te verhuren maar zonder te veel zorgen. Soms kiezen ze dan voor een garage omdat ze ervan uitgaan dat ze weinig kosten zullen hebben en toch op huurinkomsten kunnen rekenen."

Maar ook mobiliteitsplannen van steden en gemeenten doen de interesse voor garages toenemen. Het bovengronds parkeren wordt vaak ontmoedigd waardoor er meer vraag is naar garages.

Meest gelezen