Postzegels worden 8 tot 18 procent duurder vanaf 1 januari

Bpost verhoogt de prijs van postzegels vanaf 1 januari. De prijs van non-priorzegels stijgt met 8 procent, die van priorzegels met ruim 18 procent. 

De prijs van de goedkoopste zegel (non-priorzegel in een velletje van tien zegels) stijgt zo naar 1,16 euro per stuk. Wie maar één non-priorzegel koopt, zal daar vanaf januari 1,19 euro voor moeten neertellen. Een priorzegel zal 1,89 euro kosten, of 1,86 euro per stuk in een pakketje van tien.

Ook postzegels voor zendingen naar andere landen veranderen begin 2022 van prijs. Een brief naar het buitenland sturen kan dan niet meer voor minder dan 2 euro. Het goedkoopste tarief wordt hier 2,09 euro, dat is voor een postzegel voor verzending binnen Europa gekocht in een pakketje van minstens vijf zegels.

De prijsverhogingen zijn goedgekeurd door de regulator BIPT. Hij spreekt van een gemiddelde verhoging van 6,37 procent voor het "kleingebruikerspakket". Dat omvat behalve de prior- en non-priorbrieven ook de enkelstuktarieven van aangetekende zendingen, postpakketten en uitgaande grensoverschrijdende post.

"Deze herziening van de tarieven voor postzegels compenseert gedeeltelijk de stijging van de kosten per uitgereikte brief, die wordt veroorzaakt door de felle daling van de brievenpost (31 procent minder in de laatste 5 jaar), die te wijten is aan de toenemende digitale communicatie", zegt Bpost in een persbericht. "Deze prijsaanpassing stelt ons in staat om voor elke burger een kwaliteitsvolle universele postdienst te blijven garanderen zonder subsidie door de Belgische staat."

Meest gelezen