Archeologen Tim Vanderbeken en Annelies De Raymaker
Radio 2

Prehistorische begraafplaats ontdekt in Holsbeek: "Zeker 3.000 jaar oud"

Naast het containerpark van Holsbeek is een eeuwenoude begraafplaats ontdekt. Archeologen doen er onderzoek, voordat de gemeente er sportvelden aanlegt. Op enkele dagen tijd zijn niet alleen grafmonumenten, maar ook een waterput gevonden. "Erg waardevol om het leven van de Holsbekenaren 3.000 jaar geleden in kaart te brengen", zeggen de archeologen.  

Annelies De Raymaker is archeoloog en sinds maandag leidt ze de opgravingswerken naast het containerpark in Holsbeek. Die zijn er gekomen omdat de gemeente er sportvelden wil aanleggen. Een archeologisch onderzoek voor die werken starten, is dan verplicht, legt ze uit. "Tijdens het archeologisch vooronderzoek hadden we al enkele waardevolle sporen gevonden. Die gaan we nu verder onderzoeken." Zo hebben Annelies en haar team  cirkels gevonden die wijzen op een begraafplaats. "We hebben hier intussen al twee grote putten uitgegraven en in één ervan vonden we kringgreppels. Dat zijn restanten van grafmonumenten.  In één van die cirkels hebben we ook een rechthoek gevonden. Dat zou kunnen duiden op een graf, maar dat moet nog verder onderzocht worden." (Tekst gaat verder onder foto)

Archeoloog Annelies bij de sporen van een grafmonument
Radio 2

Maar dat is niet alles. Hoewel de ploeg nog geen week bezig is, heeft ze ook al een waterput gevonden. "Aan de oppervlakte zie je alleen cirkelvormige sporen van enkele meters groot. Dat is de put die toen is uitgegraven om dan op een dieper niveau een houten koker te plaatsen om daar water in te verzamelen. Die gaan we nog verder uitgraven." 

De vondsten geven de archeologen ook een indicatie van de tijd waar ze uit stammen. "We denken dat dit overblijfselen zijn van de Romeinse en de Ijzeren tijd.  Dat is toch 2 à 3.000 jaar oud en dat kan tellen."

Waren het rijke mensen of armen die hier leefden, welke gewoontes hadden ze, wat aten ze? Dat komen we dankzij de sporen allemaal te weten

Met alle vondsten kunnen de archeologen een beeld schetsen van hoe het leven er voor de Holsbekenaren 3.000 jaar geleden uitzag. "Dankzij al het materiaal dat we vinden, gaan we kunnen achterhalen of het rijke mensen waren of armen die hier leefden,  welke gewoontes hadden ze, wat aten ze?  Dat gaan we kunnen zien met de stalen die we nemen. Zo kunnen we leren hoe de mensen in Holsbeek er vroeger uitzagen." Al is het daar nog even op wachten. "Tegen kerstmis hopen we klaar te zijn en onze bevindingen openbaar te maken", besluit Annelies. 

Meest gelezen