Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Britse prins Andrew mag geheim document in rechtszaak over misbruik inkijken

De Britse prins Andrew (61), zoon van de Queen, mag een verzegeld gerechtsdocument inkijken dat hem volgens zijn advocaat kan vrijstellen van alle aansprakelijkheid in een misbruikzaak. De prins is in de Verenigde Staten aangeklaagd door Virginia Giuffre (38). Zij is een slachtoffer van miljardair Jeffrey Epstein en zegt dat ook prins Andrew haar misbruikt heeft. De advocaat van prins Andrew mag nu de vertrouwelijke schikking inkijken die Giuffre vroeger met Epstein getroffen heeft.

Virginia Giuffre (38) is een van de vermeende slachtoffers van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, een gewezen vriend van prins Andrew. Epstein zou samen met zijn partner Ghislaine Maxwell minderjarige meisjes hebben geronseld en in een netwerk van seksuele uitbuiting en misbruik hebben ondergebracht. Twee jaar geleden werd Epstein in de VS aangeklaagd, hij stierf in zijn cel in afwachting van zijn proces.

Giuffre zegt dat ze als 17-jarig meisje via het netwerk van Epstein en Maxwell in contact gekomen is met prins Andrew. Volgens haar heeft de prins haar drie keer seksueel misbruikt, in een appartement van Jeffrey Epstein in New York, in de Britse hoofdstad Londen en op Epsteins privé-eiland in de Caraïben.

In augustus spande Giuffre in de Verenigde Staten een rechtszaak aan tegen prins Andrew. Ze beschuldigt de prins van aanranding en het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed. Ze wil dat hij zich verantwoordt en eist een schadevergoeding en een straf. Of prins Andrew actief zal meewerken aan de rechtszaak, is nog maar de vraag.  

Geheime schikking

Andrew Brettler, de advocaat van prins Andrew, betwistte in een inleidende zitting in eerste instantie of de dagvaarding van Giuffre tegen de prins wel effectief betekend was, zoals dat juridisch heet. Met andere woorden, of de dagvaarding ook echt bij de prins thuis afgeleverd was. Anders zou de rechtszaak niet eens kunnen beginnen. Dat is na herhaaldelijke pogingen toch gelukt.

Tijdens die inleidende zitting haalde Brettler ook een gerechtsdocument aan over de aanklacht van Virginia Giuffre tegen Jeffrey Epstein. Giuffre zou in 2009 een schikking hebben getroffen met Epstein waarin ze beloofde om geen klacht in te dienen tegen anderen die ook bij de zaak betrokken zouden zijn. Het document is verzegeld en geheim. De exacte bewoordingen zijn dus niet bekend, maar volgens Brettler zou het document de prins en anderen wel "vrijstellen van alle aansprakelijkheid".

Brettler had aan de rechter toestemming gevraagd om dat document te mogen inkijken, en heeft die nu ook gekregen.

Ontkenning

Prins Andrew heeft zelf altijd alle beschuldigingen ontkend. In 2019, toen de zaak-Epstein losbarstte, werd een verklaring verspreid waarin stond dat hij "geschokt is door de recente berichten over de vermoedelijke misdrijven van Jeffrey Epstein. Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen, is weerzinwekkend." Hij noemde zijn vriendschap met Epstein een vergissing.

In november 2019 gaf prins Andrew een interview aan de Britse openbare omroep BBC. Daarin ontkende hij opnieuw de de aantijgingen van Giuffre. Hij kon zich bijvoorbeeld de ontmoeting met Giuffre niet herinneren en omschreef een foto van hen samen als "een foto van een foto van een foto".

Het interview riep indertijd meer vragen dan antwoorden op en werd door de Britse pers als "tenenkrullend" en "wereldvreemd" bestempeld. Andrew zette na dat interview ook zijn publieke koninklijke activiteiten stop. Een van de weinige keren dat hij nog te zien was, was op de uitvaart van zijn vader prins Philip in april.

Meest gelezen