Amateurbeeld van de arrestatie van de jongeman.

Man (18) die is opgepakt in Avelgem na zoektocht in Kortrijk en Waregem was gewapend met luchtdrukpistool

De man van 18 die gisteren gezocht werd in Kortrijk en Waregem is opgepakt. Hij was gewapend met een luchtpistool, zo bevestigt het parket. "Iedereen kan zich weer normaal op straat begeven en alle leerlingen kunnen naar huis", liet de stad Waregem gisteravond weten. Daar moesten 12.000 mensen urenlang binnenblijven, omdat de politie op zoek was naar een mogelijk gewapende man die eerder ook rondliep op de campus van de Vives-hogeschool in Kortrijk. De gezochte jongeman werd gearresteerd in Avelgem. Aan de Vives-hogeschool wordt er vandaag weer gewoon lesgegeven. 

De jongeman van 18 naar wie gisteren uren is gezocht in Kortrijk en later ook in Waregem is rond 18 uur gisteravond opgepakt. "Het gaat om een 18-jarige die bekend is bij politie en justitie", zo meldt Hanne Demedts van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk. "Op het ogenblik van zijn arrestatie was hij in het bezit van een airsoftwapen, een perfecte replica van een echt wapen."

De jongeman is voor verhoor overgebracht naar het commissariaat in Kortrijk. Na het verhoor zal het parket beslissen of hij zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Bekijk hieronder amateurbeelden van de arrestatie:

Videospeler inladen...

Milo Douchy (15) uit Avelgem merkte de voortvluchtige man vandaag op vlak bij zijn huis en tipte de Speciale Eenheden van de politie in de buurt. Zij konden hem hierdoor even later oppakken. "Hij praatte niet en liep gewoon rustig door", zegt hij:

Videospeler inladen...

Het centrum van Waregem ging gisterenmiddag in lockdown, omdat de politie op zoek was naar een persoon die mogelijk gewapend was. Die man was eerder al gesignaleerd op de terreinen van de Vives-Hogeschool in Kortrijk. 

Alle centrumscholen moesten de schoolpoorten sluiten. Het ging om vier secundaire scholen en 3 basisscholen. Nadat de man opgepakt was, mochten alle leerlingen naar huis. Ouders van de getroffen leerlingen werden opgeroepen om op hun kinderen te wachten in Waregem Expo. 

Ook sommige openbare gebouwen gingen in lockdown, zoals het gemeentehuis en het OCMW. De lessen van de kunstacademie gingen gisteravond niet door, omdat de kunstacademie ook tijdelijk op slot ging.

Bekijk hier een overzicht van wat er precies gebeurd is in Waregem en Kortrijk:

Videospeler inladen...

Evacuaties in Kortrijk

Gisterochtend moesten al zo'n 4.000 studenten geëvacueerd worden uit de Vives-hogeschool in Kortrijk. "We zaten in de les toen we plots hoorden dat er iemand met kwade bedoelingen zou rondlopen op de campus", zegt student Karel Morlion. "We hebben de deuren van de klas gesloten, maar de les ging gewoon door. Maar plots werden we toch geëvacueerd."

De studenten mochten later op de dag onder begeleiding hun achtergelaten spullen, fietsen en auto's ophalen.

"De politiezone Vlas kreeg 's ochtends een melding binnen van een getuige, die een persoon met een voorwerp, gelijkend op een vuurwapen, zou gezien hebben op de bus in Kortrijk. Die persoon zou het vuurwapen echt getoond hebben, maar zou er niet mee gedreigd hebben", laat het parket weten. "De persoon zou ter hoogte van de campus van de bus gestapt zijn. De politie heeft daarom beslist om een veiligheidsperimeter in te stellen."

Het was een operatie die heel wat logistieke consequenties had, zegt directeur Joris Hindryckx in "De ochtend" op Radio 1. "Wij moesten op korte tijd alles praktisch organiseren, klas na klas ontruimen, alle gebouwen sluiten. En iedereen snel verwittigen, terwijl we zelf ook niet veel wisten."

"Er is geen dreiging geweest, er was geen bommelding of zo, het was bijna een onzichtbare dreiging. Wij kenden de jongen in kwestie niet, het was geen student van ons, maar het was wel een 18-jarige, dus op de campus zou hij niet opgevallen zijn. Het is verschrikkelijk voor de familie en voor de jongen zelf. Hij heeft niet gedreigd, geen misdaad gepleegd. Hij had zichzelf veel vroeger moeten aangeven, als hij meteen gezegd had: dit is een misverstand, dan was het allemaal niet zover gekomen." 

In Kortrijk is het Student Welcome-event gisteravond uiteindelijk gewoon kunnen doorgaan. Vandaag worden de lessen op de Vives-hogeschool ook hervat. "We vragen wel aan al onze docenten om er de nodige aandacht aan te besteden, er moet over gepraat kunnen worden", benadrukt directeur Hindryckx. "Alle studenten en ouders hebben de gsm-nummers van onze psychologen gekregen. Als je met individuele problemen zit, aarzel dan niet om te komen, spreek iemand aan. Dat geldt ook voor de docenten." 

Bekijk hier het journaalverslag over de evacuatie in Kortrijk:

Videospeler inladen...
Dit bericht heeft Be-alert uitgestuurd naar mensen in de buurt van Waregem.

Bekijk hier beelden van de evacuatie in Kortrijk:

Videospeler inladen...
Radio 2

Meest gelezen