Totempaal in Peutiebos Machelen moet vandalen weghouden: "Zo hebben we een permanente bewaker"

Natuurpunt MaViSt (Machelen-Vilvoorde-Steenokkerzeel) heeft een totempaal geplaatst aan Peutiebos en het waterbekken van Machelen. Het is een ludieke actie om vandalen weg te houden van het natuurgebied, want er was de voorbije maanden nogal wat vandalisme. 

"Onze totempaal is eerder symbolisch", vertelt Daniel Poesmans van Natuurpunt MaViSt. "In de omgeving van Peutiebos en het waterbekken van Machelen worden we regelmatig geconfronteerd met vandalisme. Er werden bijvoorbeeld pas aangeplante bomen uitgerukt of nestkasjes vernield. De paal is gemaakt door een van onze leden. Ze heeft er een soort bosgeest van gemaakt en ze heeft er ook de symbolen van Natuurpunt in gekerfd."

Natuurlijk hebben we de totempaal stevig ingegraven en ingemetseld 

Daniel Poesmans, Natuurpunt

"Wij beheren Peutiebos en het waterbekken, onderhouden het gebied en zorgen ervoor dat er meer bloemen, insecten en andere dieren naartoe komen", gaat Poesmans verder. "We proberen zoveel mogelijk aanwezig te zijn, maar je kan er niet 24 uur op 24 zijn. Daarom hebben we nu een permanente "bewaker" gezet die de omgeving in het oog houdt. En natuurlijk hebben we de totempaal stevig ingegraven en ingemetseld."

Poesmans gelooft niet echt in camerabewaking om vandalisme tegen te gaan. "We merken dat op plaatsen waar camera's geplaatst worden, die soms verdwijnen, dus dat is ook niet ideaal. We hebben zelfs al aan drones gedacht, maar het is moeilijk om vandalen weg te houden."

Meest gelezen