Jan Gielen uit Helchteren
foto: Radio 2

Uiteenlopende reacties op ondertunneling Noord-Zuid, maar toch vooral opluchting in de buurt

Zowat een halve eeuw lang hebben de inwoners van Houthalen-Helchteren in de onzekerheid gezeten over de oplossing die nu voor de Noord-Zuidverbinding zou vastgelegd worden. Nu gekozen is voor twee tunnels onder de weg in de centra van Houthalen en Helchteren, zijn de reacties uiteenlopend, maar opluchting overheerst. 

Ze zijn amper nog te tellen, de scenario's die in de loop der decennia zijn gepasseerd om de verkeersknoop tussen Noord-Limburg en Hasselt in de buurt van Houthalen-Helchteren te ontwarren. Onder meer tal van actiecomités en evenveel procedures hebben heel wat plannen in de papierslag doen belanden.

Geen druk verkeer door het bos achter onze tuin

Jan Gielen uit Helchteren is al langer bezig met de Noord-Zuidverbinding, hij zat in de jaren tachtig in de actiegroep Houthalen-Helchteren. "We hebben toen al voorgesteld om hier een ondertunneling te maken, maar dat is afgeketst. Probleem was blijkbaar dat ze niet wisten waar hun nutsvoorzieningen zaten. Maar als ze met deze oplossing het plaatselijk verkeer boven op de baan kunnen houden, is dat een goede zaak voor de handelaars en de buurtbewoners." Kris Broeckx uit Houthalen heeft jarenlang geleefd met de dreiging van een omleidingsweg achter zijn tuin in het bos. Hij heeft nu nog een affiche hangen. "De omleiding zou hier achter het bos in twee splitsen, dan kunnen de dieren ook niet meer oversteken, nu is het hier rustig, een omleidingsweg zou voor veel lawaai zorgen. Maar nu zijn we allemaal opgelucht. We hebben een buurtgroep en onze whatsapp staat vol met tevreden berichtjes." Eenzelfde verhaal bij Maurice Eerdekens bij wie ook nog een zwarte vlag tegen de omleidingsweg hangt. "Ik ben heel opgelucht, want de auto's zouden dicht achter onze tuin passeren. We zijn bewust in het groen komen wonen, dit is het stilste gebied van Houthalen, zelfs de kinderen kunnen op straat spelen en dat zouden ze ons afpakken. Gelukkig gaat het niet door."

Beluister hier enkele reacties en lees hieronder verder:

Die files zorgden er wel voor dat iedereen onze zaak en onze reclame altijd zien

Philippe Ghysens, Electro 2000

Philippe Ghysens van Electro 2000 in Helchteren noemt de tunnel een goed idee voor het doorgaand verkeer, maar persoonlijk had hij het liever anders gezien. "Ik ben bang dat de werken die hier voor de deur zullen uitgevoerd worden funest zijn voor de verkoop. Het zullen vier moeilijke jaren worden waarvan we niet weten wat het gaat geven. Misschien dat een geboorde tunnel wel een uitweg kan bieden." Philippe bekijkt het ook commercieel: "Als hier voor de deur files staan, zien ze onze reclame beter, daarom hebben wij voor extra publiciteit aan de buitenkant gezorgd en dat merken we aan ons klantenbestand, ze komen van overal." Carina Smeets van bakkerij 't Soeske woont al 40 jaar op het kruispunt in Houthalen. "Ik heb het verkeer enorm zien toenemen. Als ik vroeger 's morgens de deur opendeed, dan reden hier auto's voorbij. Maar nu zie ik ze staan aanschuiven, als die gepasseerd zijn door het groene licht, zijn de volgende al daar. En zo gaat het altijd door. Ik heb al zoveel oplossingen zien voorbijgaan, ik volg het allemaal niet meer. Maar of het nu een tunnel is of een omleiding, als het goed werkt, is het een goede zaak voor de buurt." De toestand aan de winkel van Carina zal in de toekomst in ieder geval verbeteren, want het kruispunt staat door het vele verkeer bekend als één van de ongezondste van Vlaanderen.

Halve eeuw strijd, tot voor Raad van State

Tevredenheid ook bij Gust Feyen, nu met pensioen, maar jarenlang als boegbeeld van de Limburgse Milieukoepel groot tegenstander van elk scenario dat de natuur en open ruimte aantast. Hij trok zelfs twee keer naar de Raad van State en haalde daar zijn gelijk. "Wij hebben altijd gepleit voor de tunnels omdat het de open ruimte grotendeels vrijwaart en omdat het de dorpskernen van Houthalen en Helchteren gaat verbeteren. Het is jammer dat het zolang heeft moeten duren en dat er zoveel tijd en energie is ingestoken. Positief is dat men ook enkele ingrepen heeft ingepland om de natuur- en habitatgebieden met elkaar te verbinden."

Meest gelezen