IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Is menstruatiepijn geldige reden om school te missen? Petitie van Britse vader haalt al 60.000 handtekeningen 

Een Britse vader uit Cornwall is een petitie gestart, omdat hij vindt dat menstruatiepijn een grondige reden moet zijn om een dag school te missen. Hij kwam met dit idee nadat de school van zijn dochter haar als onwettig afwezig had opgeschreven, omdat ze was thuisgebleven met menstruatieklachten. De petitie is intussen al meer dan 60.000 keer ondertekend.

Marcus Alleyne, een vader van drie, belde naar de middelbare school van zijn 13-jarige dochter, Izzy, om haar als ziek op te geven. Hij deed dit omdat Izzy zich al de hele nacht niet goed voelde door menstruatiekrampen. Toen de school vernam dat het om menstruatiepijnen ging, schreven ze haar op als ongewettigd afwezig.

Marcus was hier zo van geschrokken dat hij een petitie startte bij de  Britse afdeling van onderwijs om ervoor te zorgen dat meisjes met menstruatieklachten gewettigd kunnen thuisblijven. "Mijn vrouw en ik vroegen ons af waarom dit een reden voor een ongewettigde afwezigheid was, terwijl dit toch erkend zou moeten worden", vertelt Marcus aan een Britse krant. 

De maatschappij leert onze jongeren dat je je menstruatie maar moet uitzitten

"De maatschappij leert onze jongeren dat je je menstruatie maar moet uitzitten en ermee moet leren omgaan. Tot op zekere hoogte is dat waar, maar in dit geval heb ik het niet over pijntjes. Het gaat hier over het punt waarop je dubbel ligt van de pijn."

De vader van Izzy krijgt veel steun rond zijn actie. Hij verzamelde al meer dan 60.000 handtekeningen. Het is niet duidelijk of Izzy's school al heeft gereageerd op de petitie. 

Dysmenorroe

De vader heeft het in zijn petitie dus niet over de gebruikelijke menstruatiekrampen, maar over zware klachten die het dagelijks functioneren belemmeren of zelfs onmogelijk maken. Dit wordt ook wel dysmenorroe genoemd. 

Dysmenorroe houdt in dat je door je maandstonden hevige krampachtige pijn ervaart. Het wordt voor sommige vrouwen zelfs onmogelijk om dagdagelijkse taken uit te voeren of zich te verplaatsen. Ongeveer 20 procent van de Belgische (jonge) vrouwen heeft er last van. 

Meest gelezen