© Belbachir Boumediene

"Bescherm recht om politie te filmen": Jeugdraad wil vertrouwen tussen jongeren en politie herstellen met advies

De Vlaamse Jeugdraad wil dat jongeren de politie moeten kunnen filmen tijdens een interventie. Dat is een van de aanbevelingen die de Jeugdraad heeft opgesteld om het vertrouwen tussen jongeren en de politie, vooral in grootsteden, te herstellen. 

Vooral in grootsteden als Brussel is de spanning tussen de politie en jongeren vaak te snijden. Uit een enquête van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel voelen 4 op de 5 jongeren zich onveilig als ze in contact komen met de politiediensten. Dat wantrouwen bleek ook uit een reportage in "Laat" gisteren:

Videospeler inladen...

Om de angst en het wantrouwen tussen de politie en de jongeren aan te pakken, heeft de Vlaamse Jeugdraad nu een lijst opgesteld van 31 aanbevelingen. De meest opvallende: "Bescherm het recht van een jongere om de politie te filmen. Het is een belangrijke manier om hun versie van het verhaal te kunnen vertellen of te laten zien."

De voorzitter van de Jeugdraad Amir Bachrouri verduidelijkte in "De ochtend" op Radio 1: "Bijvoorbeeld tijdens een betoging zien jongeren dat agenten hun bodycam opzetten. Ze willen dan ook hun gsm nemen en filmen, om een tegenstem te hebben, en dan wordt die soms uit de handen geslagen."

Beluister hier het gesprek met Amir Bachrouri in "De ochtend":

Mag je agenten filmen?

Het filmen van agenten zit in een grijze zone. Het is niet verboden om beelden op te nemen in een openbare ruimte, ook als daar politiemensen op te zien zijn. Die kunnen eventueel dienen als bewijs voor een latere rechtszaak. Wat niet zomaar mag, is politieagenten herkenbaar filmen en die beelden verspreiden. Dat is tegen de privacywetgeving en het portretrecht.

"Dat recht om te filmen, moet gevrijwaard blijven", benadrukt Bachrouri. "Jongeren mogen niet het gevoel krijgen dat het niet mag. Ze mogen geen schrik hebben om hun gsm vast te houden."

Lang niet alle politiezones zijn ertegen dat agenten gefilmd worden. De politiezone Brussel-West laat weten dat filmen voor hen geen probleem is. "Wij zijn voorstander, maar op een beleefde manier en zonder de interventie te verstoren. Ook verspreiden op sociale media kan, maar wel met respect voor het politieambt."

Het recht om te filmen, is niet de enige aanbeveling in het dossier van de Jeugdraad. Dit is een greep uit de andere 30 punten:

  • Een jeugdvriendelijker politiebeleid, structureel overleg tussen jongeren, jeugdwerk en politie op lokaal niveau. En het invoeren van een kind- en jongerentoets.
  • Het aanpakken van etnisch profileren en politiegeweld aan de hand van een juridisch kader, registratie van identiteitscontroles en monitoring
  • Meer informatie over het indienen van klachten, de sancties die erop volgen en nazorg voor slachtoffers van politiegeweld
  • Een uitgebreidere opleiding tot lid van de politie, op maat van de job, en kwaliteitsvolle rekrutering
  • Meer kwaliteitsvolle (semi-)publieke speel- en ontmoetingsruimte, met extra aandacht voor de grootstedelijke context

De politie en de jongeren moeten elkaar beter leren kennen, zeggen Amir Bachrouri en Jurgen De Landsheer van de politiezone Zuid in "De afspraak".

Videospeler inladen...

De Jeugdraad heeft het plan al voorgesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Binnenkort wordt het ook voorgelegd aan de federale en lokale politie.

Lees het volledige advies van de Vlaamse Jeugdraad hier.

Meest gelezen