Par Herranderssvensson — Travail personnel, CC BY-SA 3.0

Volvo Car Gent lanceert vandaag tweede model van elektrische wagen

Bij Volvo Car Gent rolt vandaag de allereerste C40 Recharge van de band. Het is de tweede elektrische wagen van Volvo die in Gent gemaakt wordt. Volvo wil tegen 2030 alleen nog elektrische wagens bouwen. Vorig jaar werd het eerste model voorgesteld, dat was de XC40 Recharge. Volvo Car is de enige fabriek in Europa die voor de groep elektrische wagens bouwt.

"De C40 is een crossover, hij ziet er wat coupé uit, wat gestrekter en heeft een aflopende achterzijde", legt autojournalist Tony Verhelle uit. Hij noemt dit nieuwe model zeer belangrijk voor de Gentse autofabriek: "Twee elektrische modellen, dat wil zeggen dat Volvo voorziet dat Gent de verankering zal zijn in Europa van zijn kleine elektrische modellen en dat ze toch nog een hele tijd  door willen gaan met de fabriek in Gent om die modellen te kunnen bouwen."

Volvo voorziet in Gent de verankering van de kleine elektrische wagens in Europa

Tony Verhelle

Nog niet bij ons verkrijgbaar

Het nieuwe model is nog niet bij ons te krijgen, zegt Verhelle. Volvo verkoopt de auto wel online. "De auto wordt in Nederland, Noorwegen en Zweden op de markt gebracht, daar staan ze verder qua elektrische wagens. In Nederland zal hij rond de 55.000 euro kosten, maar het is een model met twee motoren en 300 kilowatt. Maar er zal waarschijnlijk wel een model met 1 motor komen. Dat was bij de XC40 Recharge ook zo."

Bloeiend bedrijf

Volvo doet het goed, weet Tony Verhelle. "De verkoopcijfers stijgen de laatste jaren. Nu draaien ze 800.000 auto's per jaar, dat was vroeger 500.000 en het plan is om tegen 2025 maar liefst 1,2 miljoen auto's te bouwen."

Volvo kondigde vorige maand nog aan dat het op zoek was naar 500 extra werknemers om al die elektrische wagens te kunnen bouwen. Verhelle weet wel dat Volvo Car op zoek is naar nog een andere plaats in Europa om een fabriek te bouwen.

Meest gelezen